Merénylet Fico ellen: az EU intézkedése és a fenyegetések hatása

Az Európai Bizottság figyelmezteti a technológiai óriásokat, hogy a szigorú új digitális szolgáltatási törvény értelmében pénzbírsággal sújthatók, ha nem lépnek fel hatékonyan a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylettel és Donald Tusk lengyel miniszterelnök halálos fenyegetésével kapcsolatos dezinformáció terjedése ellen.

A Bloomberg beszámolója alapján az Európai Unió szorosan figyelemmel kíséri a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni szerdai merénylettel összefüggő dezinformációk terjedését, valamint Donald Tusk lengyel miniszterelnök halálos fenyegetését. Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy kész pénzbírságokkal sújtani azokat a technológiai óriásokat, amelyek nem lépnek fel hatékonyan a hamis információk ellen.

A Bizottság által kiadott közlemény szerint rendelkeznek a szükséges vizsgálati és felügyeleti jogkörrel, amely magában foglalja a szankciók kiszabását is. Ez alapján az online platformoknak komoly intézkedéseket kell tenniük az illegális tartalmak és a dezinformáció megfékezése érdekében.

Az új digitális szolgáltatási törvény értelmében az EU már meghatározott több nagy online platformot és keresőmotort, mint például a Meta Platforms Inc., és az Alphabet Inc., amelyeknek Európában több mint 45 millió havi aktív felhasználójuk van, mint olyan vállalatokat, amelyek fokozott ellenőrzés alá esnek.

Az Európai Unió ezzel demonstrálja elkötelezettségét amellett, hogy harcoljon a dezinformáció ellen és biztosítsa a digitális tér tisztaságát. Az új törvények célja, hogy megvédjék a felhasználókat az illegális tartalmaktól és fenntartsák egészségüket és jólétüket az online térben.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök halálos fenyegetéseket kapott, amelyeket egy ismeretlen felhasználó tett közzé a közösségi hálón. Tusk arról posztolt, hogy az előző napi merénylet után sok hasonló üzenetet lehetett látni a közösségi médiában. A lengyel titkosszolgálat azonnal reagált a helyzetre és megerősítette a miniszterelnök védelmét, fokozott biztonsági intézkedéseket vezetve be Tusk környezetében. Az intézkedések részleteiről nem adtak ki bővebb információt.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt egy kihelyezett kormányülést követően lőtte meg többször egy 71 éves szlovák férfi. A merénylet politikai indíttatású volt, de a férfi pontos szándéka, háttere egyelőre nem világos. Fico továbbra is életveszélyes állapotban van, a besztercebányai kórházban kezelik, és bár közel négy órán keresztül műtötték, csak az elkövetkezendő napokban derül majd ki, hogyan reagál a szervezete. A Legfőbb Ügyészség súlyos bűncselekményekkel foglalkozó részlege felügyeli a támadást, és mivel az eljárás még folyamatban van, további részleteket egyelőre nem tudnak nyilvánosságra hozni. A szlovák védelmi miniszter és kormányfőhelyettes szerint Ficót az intenzív osztályon kezelik, stabil, de súlyos állapotban.

A CPK, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe Varsó és Lódz város között, és amelynek megvalósítását Tusk kormánya egyelőre nem hagyta jóvá, szintén a fenyegetések tárgya lett. Egy közösségi médiában megjelent álnéven írt bejegyzés szerint "a szlovákok tegnap megmutatták, mit kell csinálnunk Donald Tuskkal, ha ellehetetleníti a CPK-t" – írta valaki.

A kormányfő bejegyzésére reagálva Adrian Zandberg, a Tusk vezette Polgári Platform (PO) egyik koalíciós partnerének, az Új Baloldalnak a képviselője bírálta a PO-t is egy EP-választási kampányfilmje miatt, amelyben halálfejek is megjelennek, és amelyben a PO "Oroszország legnagyobb lengyelországi sikerének" nevezi a legnagyobb ellenzéki erőt, a Jog és Igazságosság (PiS) pártot.

Peter Šrámek, aki Szlovákiában született és nevelkedett, mélyen érintettnek érzi magát az esettel kapcsolatban. Az énekes a Borsnak nyilatkozva kifejezte, hogy felfoghatatlan számára, hogy valaki fegyverrel fejezze ki a politikai véleményét, és hogy a merénylet másokat is bátoríthat arra, hogy hasonló dolgot tegyenek. Šrámek szerint a történtek teljesen elfogadhatatlanok, és az ilyen cselekedetek még rosszabbá teszik a helyzetet, nem javítanak rajta.

Az internetes kommentek poklában azonban a gyűlölet és a hergelés új szintre lépett. A merénylet híre után rövid időn belül a közösségi média kommentfolyamai tele lettek Fico halálát kívánó és a támadást helyeslő megjegyzésekkel. A gyűlöletkeltő és hergelő kommentek minden oldalról érkeznek, és ezek a megnyilvánulások csak tovább mélyítik a társadalmi megosztottságot és az internetes közbeszéd minőségének romlását.

A politikusok elleni erőszakos megszólalások nem korlátozódnak a közösségi médiára. Alexander De Croo belga miniszterelnök feljelentést tett a flamand Waregem 1 rádió egyik műsorvezetője ellen, aki egy szerdai adásban arra biztatta hallgatóit, hogy "vadásszák le" a miniszterelnököt. A műsorvezető a Fico elleni merénylet hírét követően tette a megjegyzést, arra biztatva hallgatóit, hogy próbáljanak szerencsét "a biztonsági intézkedések ellenére". De Croo hivatalán keresztül közzétett üzenetben azt írta, hogy míg a véleménynyilvánítás szabadsága szent, az erőszakra való felszólítás büntetendő, és a műsorvezető arra bátorította hallgatóit, hogy cselekedjenek. A rádiócsatorna azonnali hatállyal felfüggesztette alkalmazottját, és elítélte a "nem megfelelő megjegyzéseket", hozzátéve, hogy egy rosszul elsült viccről volt szó, de a kijelentést nem lett volna szabad megtenni.