Forradalom a taxispiacon: a Bolt és az Uber után újabb ismert márka jön Budapestre

Még az idei második negyedévben, vagyis akár néhány héten, legkésőbb egy-két hónapon belül megérkezhet a budapesti taxispiacra a Gett, együttműködésben a Taxim társasággal – tudta meg az Index. Ez azt jelenti, hogy a Bolttal és az hamarosan visszatérő Uberrel együtt rövidesen három világszerte ismert szereplő autóival találkozhatunk a magyar, de leginkább a fővárosi utakon. John Péter ügyvezető az Indexnek elmondta, hogy a Tele 5 és a Best Taxi felvásárlása után a következő lépés egy nemzetközileg is elismert és bizonyított applikáció bevezetése lesz. A Taxim a tervek szerint Gett márkanév alatt folytatja, a jövőképük az, hogy az ország első számú üzleti taxis személyszállítói szolgáltatójává váljanak.

A Gett, amely egy izraeli hátterű vállalat, a Taximmal együttműködve érkezne meg a platformjával Magyarországra. Az érintett hazai cég megerősítette az információt, vezetője pedig ismertette az eddigi eredményeket, valamint a további célokat, terveket.

John Péter ügyvezető felidézte, hogy a Taxim 2019-es megalakulásakor az elsők között vezetett be teljesen applikációs rendelést, és mindig is élen járt a technológiai újításokban. A világjárvány nehézségeit leküzdve azt tűzték ki célul, hogy Magyarország vezető taxitársaságává váljanak mind létszámban, mind pedig szolgáltatási minőségben. A fejlesztések jelenleg is zajlanak, és a Taxim a tervek szerint Gett márkanév alatt folytatja, így egy sokkal mélyebb együttműködésről van szó, mint amit a Főtaxi kötött az Uberrel.

A Taxim ügyvezetője szerint a fővárosi taxis személyszállítói piacról általánosan elmondható, hogy csökken a kereslet. „Nagyon nehéz versenyezni az ügyfelekért, főleg az olyan applikációkkal szemben, amelyek az idelátogató turisták telefonján már le van töltve és otthonukban használják azt. Emiatt és a jövőbemutató, robusztus informatikai megoldások miatt döntöttünk a Gett integrálása mellett” – állapította meg. A startgomb megnyomásáról pedig annyit bocsátott előre, hogy a terv szerint még az idei második negyedévben élesednek, vagyis várhatóan néhány héten vagy egy-két hónapon belül.

A Gett, korábbi nevén GetTaxi, egy izraeli B2B mobilitási platform és piactér, melynek székhelye Londonban található. Shahar Waiser és Roi More izraeli vállalkozók alapították 2010. november 1-én. A cégalapítást megelőző gondolatot, ötletet Waiser 2009-es élménye indította el, miután a kaliforniai Palo Altóban, a repülőtérre tartó taxira fél órát kellett várnia. A szolgáltatás 2011 nyarán vált elérhetővé előbb Tel-Avivban, majd Londonban. A következő évben már olyan világvárosokban is megjelent a cég, mint Moszkva vagy New York, a Volkswagen-csoport 2016-ban 300 millió dollárt fektetett be. Ezután a Gett felvásárolta a Juno nevű fuvarmegosztó céget, amin később a Lyfttel kötött megállapodás keretében túladott, de a folytatásban is egyik partnerség követte a másikat, így történt az Ola vagy a Curb Mobility esetében is.

A Bolt magyarországi története 2016 augusztusában kezdődött, akkor még Taxify néven, mindössze 20 autóval. Gépkocsiflottája 2019-re 900 tagúra bővült, ma már több mint 3000 taxi közlekedik Budapesten. Emellett jelen van hat vidéki nagyvárosban is, így Szegeden, Pécsen, Nyíregyházán, Miskolcon, Debrecenben, idén februártól pedig Sopronban is. Az Uber 2016. július 24-én hagyta el a piacot, de 2024. február 27-én bejelentették, hogy visszatér, a Főtaxival partnerségben. Mindkét márka egyszerre, egymástól függetlenül lesz elérhető a piacon, tehát Uber taxit csak Uber applikációján keresztül lehet majd rendelni, míg a Főtaxi szolgáltatásai továbbra is kizárólag a jól megszokott csatornákon érhetők el, beleértve a Főtaxi appot.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán szerint az Uber visszatérésével és a Gett megjelenésével átrendeződik a piac. A tőkeerősebb cégek még nagyobbak lesznek, a közepes és kisebb fuvarszervezők pedig a piacon maradásért küzdenek majd, amíg a lehetőségeik és a forrásaik erre fedezetet nyújtanak. A taxis visszaélések számának csökkenését is várja az Uber visszatérésétől és a Gett megjelenésétől az Országos Taxis Szövetség, mivel az applikációkon rendelt fuvarok esetében könnyen visszakereshető, hogy ki és milyen útvonalon szállította az utasát, így nehezebb csalni is.

A Bolt egyik nagyfőnökének, Martin Villignek a véleménye szerint „ezzel a versennyel mindenki nyer, de legfőképpen az utazóközönség.” Úgy látja, a technológiai platformok egymást is arra ösztönzik, hogy minél jobbak legyenek, de az együttes jelenlétük a hagyományos taxitársaságokat is az innovatív gondolkodásmód felé mozdítja. A minőség a legfontosabb, hiszen a minősített fővárosi taxik esetében az alapdíj, a percdíj és a kilométerdíj egységesen meghatározott. A taxikban készpénzzel, valamint fizikai és digitalizált bankkártyával is lehet fizetni.

Budapesten egyelőre az alábbi társaságok rendelkeznek a fővárosi taxirendelet alapján a taxiszolgáltatás nyújtásához szükséges engedéllyel: Főtaxi, Bolt, 6x6 Taxi, City Taxi, Elit Taxi, Taxi 4, Taxim és GoTaxi. A hatósági ár minden napszakban és minden szolgáltatónál azonos, így az újaknál is. Az Uber szolgáltatása nyár elején indulhat, az engedélyt néhány hete kapták meg.