Gyurcsány Ferenc Kecskeméten

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, országjáró körútja során Kecskemétre is ellátogatott, ahol a közös ellenzéki polgármesterjelölt, Király József támogatására érkezett.

Gyurcsány Ferenc már több városban is megfordult, mint például Miskolcon, Szolnokon és Kaposváron, mivel a párt szerint "ez a tavasz más, mint az eddigiek". Dobrev Klára is aktívan kampányol, néha Karácsony Gergely társaságában, de Gyurcsány és Dobrev nem mutatkoznak együtt. Kecskeméten azonban a helyzet más, hiszen Király Józsefnek, aki már hosszú évek óta próbálkozik a politikában, szüksége van a támogatásra. Király 1998 óta többször indult egyéni képviselőjelöltként, de csak 2019-ben sikerült győzelmet aratnia az önkormányzati választáson a saját kerületében.

A miniszterelnök, Orbán Viktor, szintén Kecskeméten kampányolt, de ő titokban, és már elhagyta a várost, amikor Gyurcsány és a csapat megérkezett. A DK elnöke nem az utcán, hanem zárt térben, közösségi házakban és kulturális központokban tart fórumokat. Orbán Viktor a kecskeméti fórumon arról beszélt, hogy a baloldalon "minden pofon jó helyre megy", és hogy a Fidesznek együtt kell megverni őket 2026-ban. A miniszterelnök szerint a baloldalon jelenleg lökdösődés és pofozkodás van, de végül összeállnak ellenük, és a Fidesznek le kell majd győznie őket.

A helyszínre érkezők között voltak, akik kifejezetten Gyurcsány Ferencet jöttek meghallgatni, és voltak, akik csak tájékozódni szerettek volna. A rendezvényház emeletén került megrendezésre a fórum, ami némi zavart okozott az idősebb korosztály számára.

Gyurcsány a beszélgetés során kifejtette, hogy a politikai szerepek miatt természetes, hogy nem kampányol együtt Dobrev Klárával. Az EP-választások kapcsán úgy vélekedett, hogy az idei tavasz sok mindent megváltoztatott, és hogy egy új szereplő jelent meg a politikai palettán, aki sokak érdeklődését felkeltette. Szerinte Magyar Péter az ellenzéknek árt a legtöbbet, mivel állítása szerint a kormány érdekében veri szét az ellenzéket.

A DK elnöke szerint, ha a június 9-i választáson a Fidesz kisebbségbe kerül, akkor előrehozott országgyűlési választást fognak követelni, bár azt nem részletezték, hogy mi számít a Fidesz vereségének. Gyurcsány azt is hozzátette, hogy az ellenzéknek fel kell hívnia a figyelmet arra, ha a hatalmon lévők támogatottsága megroppan.

A fórumon Gyurcsány Ferenc a szuverenitás kérdését is érintette, és arról beszélt, hogy a politikában a legnagyobb csoda az lenne, ha a választók elhinnék, hogy nincsenek csodák. A beszédében személyes történeteket is megosztott, és kitért arra, hogy az ellenzék mennyit tett az elmúlt években. A rendezvény végén még néhány kérdésre is válaszolt, majd a svédasztalos vacsorával zárta az estét. Az orosz hackertámadásról szóló kérdésekre Orbán Viktor nem kívánt reagálni.