A DK nem állít jelöltet az Alkotmánybíróság megüresedett helyére

A Demokratikus Koalíció (DK) bejelentette, hogy nem vesz részt az alkotmánybírói hely betöltésében, mivel úgy vélik, a Fidesz-KDNP jelöltjei fogják betölteni a pozíciót.

Hétfőn kerül sor a parlament Igazságügyi Bizottságának szavazására az új alkotmánybíró jelöléséről. A DK szerint biztosra vehető, hogy a kormánypártok jelöltjei kerülnek majd be az Alkotmánybíróság testületébe.

A párt közleményében kifejtette, hogy nem kívánnak részt venni a "Fidesz színjátékában", és sem jelöltet állítani, sem szavazni nem fognak egy olyan rendszerben, amely már nem adja meg még a demokrácia látszatát sem.

A DK álláspontja szerint az Alkotmánybíróság intézménye mára csupán a miniszterelnök, Orbán Viktor irányítása alá került, és ezért nem számít, ki lesz az új alkotmánybíró.

A párt hangsúlyozza, hogy a politikának nem csak a gazdagok érdekeit kellene szolgálnia, hanem a "gürcölő magyarok" igényeit is. Ezt a célt szem előtt tartva készülnek a szociáldemokrata fordulatra Dobrev Klára vezetésével.

Az alkotmánybírói poszt megüresedése Sulyok Tamás államfővé választása miatt következett be, aki Novák Katalin lemondása után került a köztársasági elnök székébe.

A Fidesz eredetileg Trócsányi Lászlót, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorát szemelte ki az Alkotmánybíróság élére, azonban ő visszautasította a felkérést.