Babaváró kölcsönök: jelentős növekedés a 30 feletti párok körében

Az idei év első három hónapjában jelentős mértékben nőtt a babaváró kölcsönök iránti érdeklődés, különösen a 30 évesnél idősebb párok körében. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint közel 60 százalékos ugrás tapasztalható az új szerződések értékében az előző év azonos időszakához képest.

A hitelezési piac élénkülése mellett a babaváró kölcsönök iránti fokozott érdeklődés hátterében az állhat, hogy a 30 évesnél idősebbek számára csak az idei évben érhető el ez a támogatott hitelkonstrukció, amelyhez terhesség igazolása szükséges. Az MNB adatai alapján az év első negyedévében 59,8 milliárd forint értékű új szerződés jött létre, ami jelentős növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 37,4 milliárd forinthoz képest. Az új szerződések száma is emelkedett, megközelítőleg 45 százalékkal, így meghaladva az 5500-at.

A tavalyi év gyenge teljesítménye után a babaváró-hitelezésben tapasztalható élénkülés részben a lakossági hitelpiac általános növekedésével magyarázható. A babaváró kölcsönök gyakran más hiteltermékekkel, például lakáshitelekkel együtt kerülnek felvételre.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a babaváró kölcsönök iránti megnövekedett érdeklődés egyik oka lehet az is, hogy a jogosultsági feltételek változása miatt sokan igyekeznek még az idén élni a lehetőséggel. A jogszabály értelmében a babaváró kölcsönt már csak azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét. Azonban azok a párok, ahol a feleség már betöltötte a 30. életévét, de még nem érte el a 41. életévet, és igazolják a legalább 12 hetes várandósságot, 2024. december 31-ig igényelhetik a kölcsönt az átmeneti időszak alatt.