Fővárosi neurológusok a ceglédi kórház segítségére sietnek

A ceglédi Toldy Ferenc kórház átmeneti humánerőforrás-hiány miatt kérte a fővárosi intézmények segítségét, így neurológusok érkeznek Budapest két kórházából. A Dél-Pesti Centrumkórház kommunikációs igazgatója szerint a helyzet csak átmeneti.

A ceglédi kórházban tapasztalt szakemberhiányra reagálva a Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházból és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetből összesen napi egy-egy neurológus fog segíteni a helyi ellátásban, heti váltásban, egészen június 30-ig.

Fodor Attila, a Dél-Pesti Centrumkórház kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy a ceglédi kórház átmeneti humánerőforrás-hiány miatt kereste meg őket, és a két fővárosi kórházból érkező szakorvosokkal próbálják orvosolni a neurológiai ellátásban jelentkező nehézségeket.

A 444.hu információi szerint az orvosokat csütörtökön tájékoztatták az átvezénylésről, és péntekig kellett jelezniük, hogy melyik időszakban tudnak részt venni a ceglédi kórházban május 15-től. Bár hivatalos kirendelő határozat még nem született, a beosztásokat már megkapták, ami felveti a törvényi előírások megsértésének lehetőségét, mivel a kirendelés előtt legalább 10 munkanappal írásban kell értesíteni az érintetteket.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a helyzetet normálisnak és megszokottnak nevezte, hangsúlyozva, hogy a lépés a betegek kényelmét szolgálja. Továbbá cáfolták azokat a híreszteléseket, miszerint a ceglédi kórház neurológiai osztálya megszűnne.

A 444.hu cikke arra is kitért, hogy az említett három kórház más szinteken működik: a ceglédi egyes, a Bajcsy-Zsilinszky kettes, a Dél-pesti pedig hármas szinten. Ez a besorolás annyit jelent, hogy minél magasabb szinten működik egy kórház, annál komolyabb eseteket lehet és kell ellátni az adott intézménynek. Kérdéses, hogy az átvezénylések nem okoznak-e majd gondot két fővárosi kórház betegellátásában, ahova a szintek szerint súlyos esetek is érkezhetnek.

A Dél-Pesti Centrumkórház kommunikációs igazgatója azt írta, a kirendelés „a betegérdekek és az intézmények kapacitásának figyelembevételével történik, a két intézmény ez idő alatt is folyamatosan biztosítja a saját területükhöz tartozó betegek ellátását, az átmeneti átszervezés nem okoz ellátási nehézséget az intézményekben”.