Igazi kirándulós hétvége és sarki fény csodája Magyarországon

A hétvége időjárása kellemes kirándulásokhoz ideális körülményeket ígér, miközben péntek éjjel a sarki fény látványos jelensége is megcsodálható volt az égen.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk, azonban estefelé észak felől megnövekedett felhőzet és záporok is előfordulhatnak. A nappali hőmérsékletek 20 és 25 fok között alakulnak, de a hűvös reggeleket követő gyors délelőtti melegedés megterhelő lehet, keringési problémákhoz, szédüléshez és rosszulléthez vezethet. A migrén és fáradékonyság is jelentkezhet, különösen északon, ahol gyenge kettősfronti hatás érezhető. A délelőtti órákban az UV-sugárzás erős lesz, ezért fontos a bőr megfelelő védelme.

Vasárnap is sok napsütésre számíthatunk, de délelőtt elszórt záporok, zivatarok is kialakulhatnak, főleg a déli és nyugati területeken. Az északi szél több helyen megélénkül, északkeleten meg is erősödhet. Hajnalban a hőmérséklet többnyire 6 és 15 fok között várható, de a hidegre hajlamos helyeken ennél hűvösebb is lehet. Délután a hőmérséklet általában 20 és 24 fok között alakul, északkeleten azonban kevéssel 20 fok alatt maradhat a csúcsérték.

Péntek éjszaka a napkitörések szele korábban érte el bolygónkat, mint várták, és a sarki fény látványos jelenségét hozta magával. Éjfél után a sarki fény még tovább erősödött, és északon a zöld szín is megjelent a domináns rózsaszínes-lilás árnyalat mellett. A zöld árnyalat, amely az oxigén atomok és a Napból származó töltött részecskék kölcsönhatásából keletkezik, hazánkból ritkán látható, és általában 100 és 300 kilométer közötti magasságban jön létre a Föld légkörében. A mostanihoz hasonló, nagyon erős geomágneses viharok esetén tud megjeleni a zöld szín az égbolton. Szombat reggelre érte el bolygónkat az X kategóriájú napkitörések szele, G4-es erősségű mágneses vihar söpört végig rajtunk, amelynek hatására Miskolcon is lenyűgöző képek készültek a sarki fényről. Péntek reggel is volt egyébként napkitörés, így a következő napokban további turbulenciákra számíthatunk a Föld mágneses terében.

2005 óta a legerősebb geomágneses vihar érte el a Földet péntek este, ennek köszönhetően Magyarországról, még a déli részekről is jól látható volt a sarki fény. Az elmúlt napok napkitöréseinek hatására rendkívül erős, G5-ös kategóriájú geomágneses vihar érte el a bolygót, a szombat hajnalra várt jelenség azonban előbb érkezett: pénteken, naplemente után csodálatos sarki fényben lehetett gyönyörködni az egész országban. A vártnál is erősebb, G5 fokozatú geomágneses vihar zajlott le éjszaka, ilyen utoljára 2003. novemberben történt. Eleinte sok helyen fátyolfelhők zavarták az észlelést, de később csökkent a felhőzet, így egyre többfelé lehetett megpillantani ezt a ritka eseményt. A sarki fény először mindent pirosas-rózsaszínre festett, később megjelentek a zöldes árnyalatok is, ami különösen ritka látvány hazánk égboltján.

Általában 20-30 évente van csak lehetőség a sarki fény megfigyelésére Magyarországon, de most úgy tűnik, szerencsés periódusban vagyunk, hiszen tavaly novemberben is volt lehetőség a jelenség megfigyelésére. Mivel a Nap okozta gerjesztésnek 11 éves ciklusa van és most épp az aktív Nap időszakát éljük, így az észlelési valószínűség a következő 2-3 évben lesz a maximális, aztán várhatóan újra csökkenni fog. A mostani esemény annyiban is különleges, hogy az előző napfoltciklus legerősebb geomágneses vihara sem volt olyan heves, mint a mostani.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el az Index időjárás oldalára.