Apple és a ChatGPT: Forradalmi lépés az iPhone-ok világában

Az Apple közel áll ahhoz, hogy megállapodást kössön az OpenAI-jal, így a ChatGPT technológiája hamarosan elérhető lesz az iPhone készülékeken az iOS 18 operációs rendszerben. A Bloomberg információi szerint a megállapodás lehetővé teszi, hogy az Apple a következő hónapban bejelentendő új AI-funkciók részeként kínáljon egy népszerű chatbotot.

A vállalatok közötti egyezség részleteit már véglegesítették, és az Apple a Google Gemini chatbotjának licenszeléséről is tárgyalásokat folytatott, bár ezek még nem zárultak le megállapodással. Az Apple, az OpenAI és a Google egyik képviselője sem kívánt nyilatkozni a tárgyalásokkal kapcsolatban.

Az Apple tervei szerint a júniusi Worldwide Developers Conference-en szeretnének nagy hatást gyakorolni a mesterséges intelligencia piacára. A cég saját adatközpontjaiban, házon belül fejlesztett processzorok segítségével fogja futtatni az új mesterséges intelligencia funkciókat.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója korábban elmondta, hogy személyesen is használja a ChatGPT-t, de felhívta a figyelmet arra, hogy még vannak tisztázandó kérdések. Az új AI-funkciók "nagyon átgondolt alapon" kerülnek majd integrálásra az Apple termékeibe, és ígéretet tett arra, hogy ezek az újítások „nagyon átgondoltan” érkeznek majd.

Ezzel párhuzamosan a Microsoft is versenybe száll a Google-el és az Apple-el, hiszen júliusban debütál a Microsoft saját telefonos alkalmazásboltja, amellyel alternatívát állítana a Google Play-nek, illetve az Apple App Store-jának – írja a TechCrunch. A platformon először a cég saját alkalmazásai jelennek majd meg, mint a Candy Crush és a Minecraft, később azonban más kiadók termékei is elérhetőek lesznek rajta. Sarah Bond, az Xbox elnöke szerint az alkalmazásbolt kezdetben egy webes felület lesz, nem pedig egy alkalmazás, ezzel lehetőségük lesz minden országban és minden eszközön jelen lenniük anélkül, hogy más cégek szabályainak és irányelveinek kelljen megfelelniük. A Microsoft egyébként már régóta utal arra, hogy saját alkalmazásboltot szeretnének, többek között az Activision Blizzard-ot is azért vásárolták fel, hogy erős mobilos jelenlétet tudjanak kialakítani.

: Bloomberg : Bloomberg : TechCrunch