Igazi aranybánya Brüsszel: dől a pénz az EP-képviselőkhöz

Továbbra is megéri európai parlamenti képviselőnek lenni, ugyanis az uniós törvényhozók nagyjából havi 3 millió forintot vágnak zsebre adózás után. Egy új elemzés szerint minden negyedik EP-képviselőnek van mellékes jövedelme is, amelyek bizonyos esetekben súlyos pénzeket hoznak a politikusoknak, de még súlyosabb összeférhetőségi és etikai kérdéseket vethetnek fel.

A Transparency International EU (TIEU) részletes elemzést közölt a brüsszeli politikusok tavaly év végi vagyonnyilatkozataiból. A képviselői tiszteletdíjakon kívül a törvényhozók akár tízmillió forintokat is kereshettek különböző melléktevékenységekből. A képviselőknek az évi 5 ezer eurónál (jelenleg közel 2 millió forintnál) alacsonyabb jövedelmeket idén már nem szükséges bejelenteniük a vagyonnyilatkozatukban. A TIEU szerint az uniós képviselők minden egyes jövedelmet összevetve, közösen 3,4 milliárd forintot kerestek a képviselői tiszteletdíjukon felül.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos parlamenti képviselő 36 millió forintos éves jövedelme még kiegészült nagyjából 4,8 millió forinttal (átlagban). A legnagyobb összeget egy litván politikus, Viktor Uspaskich szerezte meg, aki tavaly 1,17 milliárd forintos osztalékot vett ki az Edvervita ingatlankezelőből.

Az Edvervita elsősorban ingatlanpiaci tevékenységekkel foglalkozik, de a cég egy ásványvízgyártó-vállalat fő részvényese is, amelynek termékéről Uspaskich azt állította, hogy védelmet nyújt a koronavírussal szemben. Uspaskich ellen jelenleg is eljárás zajlik Litvániában a nyilvánvalóan hazug kijelentés miatt.

Uspaskichot azzal is megvádolták, hogy egy dezinformációs portált finanszírozott, és hogy éveken keresztül kamu asszisztenseket alkalmazott uniós pénzből, amivel akár 500 ezer euróval (nagyjából 195 millió forinttal) is megrövidíthette az európai adófizetőket.

A legnagyobb mellékes jövedelmet zsebrevágó képviselők között szerepel Trócsányi László, a Fidesz egyik európai parlamenti képviselője is. Trócsányi vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy jelentős összeget kapott a Károli Gáspár Egyetem rektori pozíziójáért, tanári fizetéséért és a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságáért.

A Transparency International EU megállapította, hogy a politikai jobb- és középen álló képviselők többet kerestek, mint a baloldaliak. A legjobban kereső független Uspaskich nem kötődik egyetlen politikai csoporthoz sem.

Bizonyos parlamenti képviselők olyan piaci szereplőknél dolgoznak mellékállásban, amelyek lobbitevékenységet végeznek. Például Geoffroy Didier egy olyan ügyvédi irodánál tevékenykedik, amely biotechnológiai, vegyi- és dohányipari cégeket képvisel, és az uniós szabályozások előkészítésében is részt vesz.

A Katargate-botrány után az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola új szabályok bevezetését szorgalmazta, amelyek részletesebb tájékoztatást követelnek minden külső jövedelemről. A reformok azonban kiskapukat is hagytak, és meglévő összeférhetetlenségi-mechanizmusok is megszűntek.

Az Indexen március elején megírták, hogy a magyar politikusok fizetései is nőnek március 1-től, mivel a közjogi méltóságok és politikusok juttatásait az átlagkeresethez igazították. A képviselők így havi 1 millió 762 ezer forintot keresnek.