A Tisza Párt is részt vesz az EP-listavezetők tévévitájában

Magyar Péter bejelentette, hogy a Tisza Párt is meghívást kapott a köztelevíziótól az Európai Parlamenti választások listavezetőinek szervezett tévévitára.

A köztelevízió által szervezett tévévita kapcsán először Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció listavezetője osztotta meg az MTVA levelét, amelyben a nyilvános vita megszervezéséről tájékoztatták a pártokat. Dobrev Klára, aki a DK árnyékminiszterelnöke is egyben, azonnal jelezte, hogy részt kíván venni a vitán.

A Momentum elnöke, Donáth Anna szintén megerősítette, hogy pártja listavezetőjeként részt vesz a tévévitában, amit a köztelevízió szervez.

Magyar Péter, a Tisza Párt képviselője Facebook-bejegyzésében fejezte ki örömét, hogy a pártok és a közvélemény nyomására a köztelevízió, amelyet a Fidesz propaganda zászlóshajójának nevezett, egy évtized után ismét élő választási vitaműsort rendez. Magyar Péter kijelentette, hogy ő is ott lesz a vitán, és hozzátette, hogy a Tisza Párt követelte az élő vita szervezését, sőt tömegdemonstrációt is kilátásba helyeztek ennek érdekében.

Az MTVA által küldött levélben, amelyet Magyar Péter is közzétett, az áll, hogy a választási eljárásról szóló törvény értelmében lezárult az ajánlásgyűjtés és a listaállítás időszaka, így a listát állító pártok névsora ismertté vált. A levélben gratulálnak a sikeres listaállításhoz, és arra kérik a pártokat, hogy a vitán való részvételi szándékukat elektronikus úton, legkésőbb 2024. május 17., péntek, 12.00 óráig jelezzék.

A Fidesz listavezetője, Deutsch Tamás, aki Varga Judit volt igazságügyi miniszter visszavonulása után lett a Fidesz EP-listavezetője, most megerősítette, hogy részt vesz a vitán. A Fidesz sajtóosztálya az RTL Híradó érdeklődésére erősítette meg Deutsch Tamás részvételét, aki a Partizán műsorába is el fog menni. Egy hete indult el diskurzus Dobrev Klára és Magyar Péter között azzal kapcsolatban, hogy milyen csatornán kellene megrendezni az EP-listavezetői vitát. A nézeteltérés előzménye, hogy Dobrev kiposztolta: az RTL, a Szabadság körei és a Partizán után az ATV is meghívta a vitaműsorába, ő pedig hajlandó elmenni a csatornához, hogy hármasban vitázzon Deutsch Tamással és Magyar Péterrel. Magyar Péter korábban belement a hármas vitába, ám jelezte, hogy azt csak a köztévében tudja elképzelni.

Ha valamennyi listavezetőt meghívják vitázni, akkor az elég kaotikus helyzetet teremtene, és a valódi vitát nagyon megnehezítené, ugyanis 11 ilyen van. Eddig Donáth Anna, Dobrev Klára, Magyar Péter, Róna Péter és Vona Gábor jelezte, hogy vállalja a vitát az állami tévében.