Börtönbe került egy nő Új-Zélandon, aki túletette a kutyáját

Új-Zélandon egy nőt két hónap börtönbüntetésre ítéltek, mert súlyosan túletette a kutyáját, amely emiatt elhízott és egészségügyi problémákat szenvedett.

Az Új-Zélandi Királyi Társaság az Állatkínzás Megelőzéséért (SPCA) 2021 októberében vette át annak a kutyának a gondozását, akit a rendőrség kobozott el a gazdájától Manurewaban. Az ingatlanon több kutya is volt, de a Nuggi nevű állat volt a legrosszabb állapotban. A kutya 53,7 kg-ot nyomott, és annyira elhízott volt, hogy a sztetoszkóppal nem lehetett hallani a szívét a zsírréteg miatt. Körmei túlnőttek, bőrkinövései voltak, és kötőhártya-gyulladásban szenvedett. A gazdája napi 8-10 darab csirkét etetett vele, valamint kutyakekszet is adott neki.

Az SPCA vezérigazgatója, Todd Westwood szerint a felelős kutyatartás része a megfelelő étrend és napi mozgás biztosítása, amit ebben az esetben nem tartottak be. Nuggi túletetése miatt alig tudott járni, és a gazdája nem kért segítséget, sem nem változtatta meg a viselkedését. A kutya két hónapot töltött az SPCA gondozásában, ezalatt 8,9 kg-ot fogyott, ami testtömegének körülbelül 16,5 százalékát tette ki. Sajnos, hirtelen elhunyt egy májrepedés miatt fellépő akut vérzés következtében. A boncolás során további egészségügyi problémákat is felfedeztek, többek között májbetegséget és Cushing-kórt.

A gazdát állatkínzás miatt beperelték, és végül két hónap börtönre, 1 222 dollár kártérítés megfizetésére, valamint 12 hónapra kutyatartástól való eltiltásra ítélték. Az állatvédők szerint Nuggi volt „az egyik legelhízottabb állat, akivel valaha találkoztak”, és az eset rávilágított arra, hogy ugyanolyan szívszaggató látni egy tehetetlen állatot, aki súlyosan túltáplált, mint az éhező vagy alultáplált állatokat.

Martin Phillipps, a Chills együttes vezetője elhunyt

Martin Phillipps, a The Chills nevű zenekar vezetője 61 éves korában hunyt el. A zenekar a nyolcvanas-kilencvenes években vált ismertté, és hatással volt az amerikai college rock zenekarokra is. Phillipps tíz évvel ezelőtt nyilatkozta, hogy ha tíz év múlva még életben lesz, szerencsésnek fogja érezni magát. A zenekar feloszlása után Phillipps depresszióba esett és kábítószerekhez fordult, ami hepatitisz-C fertőzéshez és májzsugorhoz vezetett. Ennek ellenére sikerült újjáalakítania a zenekart, amely három albumot is megjelentetett, és a Chillsről dokumentumfilm is készült.