A Kia Sportage kudarca és az elektromos használtautó-piac változásai

A Kia Sportage nem teljesítette az Auto Bild 100 ezer kilométeres tartóstesztjét, míg az elektromos használtautó-piac növekvő kínálata és áremelkedése új szempontokat hoz a vásárlás előtt.

A Kia Sportage egy váratlan motorhibával korai véget ért tartóstesztje és az elektromos használtautó-piac változásai jelentős figyelmet kaptak az autóiparban. Az Auto Bild tartóstesztjén a Kia Sportage 53 514 kilométer után hibásodott meg, egy hajszálrepedés miatt, ami a hármas és a négyes henger között alakult ki. A tesztautó, amely 1.6 CRDi 48 voltos elektromos rendszerrel és 136 lóerővel rendelkezett, 2022 novemberében indult útjára, és az első tesztelők még dicsérték a fogyasztását és a teljesítményét. A Kia Németország és az Auto Bild közös döntése alapján a tesztet abbahagyták, és a gyártó nyolc hasonló esetről tudott a 16 513 eladott autó közül, amelyek közül kettő Sportage volt. A Kia garanciája a járgányra hét év vagy 150 000 kilométer.

Az elektromos használtautó-piac is változásokon megy keresztül. Az Autoscout24 adatai szerint a használt elektromos autók piaca az elmúlt két évben ötszörösére nőtt Németországban, és a részesedésük 2022-höz képest 2024 második negyedévére 1,2%-ról 6%-ra emelkedett. Az árak enyhén emelkedtek, de egyes modellek, mint a Mini Cooper SE és az e-Golf, jelentősen olcsóbbá váltak. A használt elektromos autók ára általában a növekvő kínálat és a visszafogott kereslet miatt csökken, és hosszú távon előnyös lehet a fenntartási költségek alacsonyabb szintje miatt. A DAT Report 2024 szerint Németországban nőtt az e-autók iránti érdeklődés, de a használt elektromos autók iránt még mindig szkepticizmus tapasztalható a magas árak, korlátozott hatótávolság, hosszú töltési idő és a töltési infrastruktúra miatt.

A Kia Sportage esete és az elektromos használtautó-piac trendjei rávilágítanak arra, hogy az autóiparban mindig számítani kell a váratlanra, és a vásárlóknak alaposan meg kell fontolniuk a különböző tényezőket autóvásárlás előtt. Az elektromos autók piacának növekedése és a használt modellek árának változása új lehetőségeket és kihívásokat teremt a fogyasztók számára.

Ezen kívül, a németországi autóipart érintő egy másik fontos esemény is történt. Robbanás történt, majd tűz ütött ki Németország egyik legnagyobb vegyi üzemében, a ludwigshafeni BASF Chemicals üzemében. A robbanás következtében 14 sérültet jelentettek, és a gyár dolgozói között megemelkedett szénhidrogén-szintet mértek a szakemberek. A vállalat szerint a lakosság egy pillanatig sem volt veszélyben, és a helyi tűzoltóság sikeresen eloltotta a tüzet. A baleset a vállalat Sud szekciójában történt, amely a világ legnagyobb vegyipari konglomerátumán belül kulcsfontosságú területnek számít. Az események hatására a telephelyen belül és kívül is mérőjárművek lendültek mozgásba, és mind a telephelyen belül, mind a szomszédos területeken enyhén megemelkedett szénhidrogénszintet mutattak ki.