Dubajban épül a világ legnagyobb repülőtere

Mohammed bin Rashid al-Maktoum sejk, Dubai uralkodója jóváhagyta az Al Maktoum nemzetközi repülőtér új utastermináljának építését, amelyre közel 35 milliárd dollárt szánnak, és ez lesz a világ legnagyobb repülőtere.

A vasárnap bejelentett projekt keretében megkezdődött az Al-Maktúm nemzetközi repülőtér (DWC) új termináljának építése, amelynek költségei elérhetik a 128 milliárd dirhamot, ami átszámítva körülbelül 13 ezer milliárd forintot tesz ki. A teljes üzembe helyezést követően a repülőtér évi 260 millió utas befogadására lesz alkalmas, ami ötszöröse a jelenlegi Dubai International Airport kapacitásának. A tervek szerint a Dubai International Airport forgalmát fokozatosan az új repülőtérre helyezik át a következő évek során.

A repülőtér kialakítása 400 terminálkaput és öt kifutópályát foglal magában, amelyek a legmodernebb repülőtéri infrastruktúrát képviselik majd. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Ahmed bin Saeed Al Maktoum sejk, az Emirates légitársaság elnök-vezérigazgatója szerint a projekt első szakasza 10 éven belül elkészül, és évi 150 millió utas befogadására lesz alkalmas.

Emellett az Al Maktoum repülőtér lesz az Emirates légitársaság és annak fapados társasága, a Flydubai új központi bázisa, amely tovább erősíti Dubaj pozícióját a nemzetközi légi közlekedésben. A repülőtér az Emirates légitársaság és a Flydubai mellett a világot Dubajjal összekötő valamennyi légitársaság partnere lesz, mondta Ahmed bin Szajíd al-Maktoum sejk, az Emirates elnöke.

A hatóságok azt szeretnék, ha a város szélén épülő Al-Maktúm repülőtér a Dubaji nemzetközi repülőtér (DXB) helyébe lépne, ahol évi 120 millió utas fordul meg, ám városközponti elhelyezkedése miatt nem lehetséges a bővítés.