Újabb túsz holttestét találta meg az izraeli hadsereg Gázában

Az Izraeli Védelmi Erők felfedezték Ron Benjamin, egy 53 éves túsz holttestét Gázában, aki egy kerékpártúrán vett részt, amikor a Hamász támadást indított Izrael ellen.

Az izraeli hadsereg a BBC információi alapján megtalálta a 53 éves Ron Benjamin holttestét, aki egy csoportos kerékpártúrán vett részt a gázai határ közelében, amikor október 7-én a Hamász támadást hajtott végre Izrael ellen. A támadás során mintegy 1200 ember vesztette életét, és 252 személyt vittek túszul Gázába, akik közül még 125-en lehetnek életben. Az izraeli közvéleményt mélyen megrázta a hír, hogy három túsz holttestét megtalálták pénteken, illetve még egy túszét szombaton.

Daniel Hagari, az izraeli katonai szóvivő elmondása szerint a katonai hírszerzés megállapította, hogy Benjamint még a támadás napján, október 7-én ölték meg. A férfi holttestét egy Hamász alagútjában találták meg, ugyanabban a műveletben, ahol három másik túsz maradványait is felfedezték. Az izraeli védelmi erők a Hamász fogságába esett személyek vallomásai alapján bukkantak rá a holttestek helyére.

A helyzetet bonyolítja, hogy Beni Ganc, az izraeli háborús kabinet centrista tagja lemondásával fenyegetőzik, amennyiben Benjamin Netanjahu kormányfő nem vázol fel három hét alatt egy új haditervet. Ganc a Gázai övezet demilitarizálását, az övezet nemzetközi civil kormányzását és a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálását is követeli. Amennyiben ezek a követelések nem teljesülnek június 8-ig, Ganc kilép a kormányból. A CBS szerint, ha Ganc távozik, Netanjahu szélsőjobbos koalíciós partnerei még inkább erőltetnék a Gázai övezet megszállását és zsidó telepek létesítését, ami Rafah városának ostromát is magában foglalhatná. Ez azonban nem találkozik az Izrael fontos szövetségeseinek, így az Egyesült Államoknak a támogatásával.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hamarosan Szaúd-Arábiába és Izraelbe látogat, hogy a konfliktusról tárgyaljon, és várhatóan vasárnap találkozik Netanjahuval is. Eközben a katari és egyiptomi közvetítéssel zajló tűzszüneti tárgyalások nem haladnak előre, miközben a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint már 35 ezren meghaltak az övezetben a háború miatt. Az izraeli közvélemény egyre inkább belefárad a háborúba, és otthon szeretné tudni a túszokat.