India és Pakisztán óvatosságra inti állampolgárait Kirgizisztánban

Az elmúlt napokban Kirgizisztánban kialakult tömegverekedések miatt India és Pakisztán is óvatosságra intette a helyszínen tartózkodó állampolgárait, arra kérve őket, hogy kerüljék az utcára lépést – számolt be a helyzetről a Deutsche Welle.

Kirgizisztánban számos pakisztáni és indiai állampolgár tanul vagy dolgozik, és az utóbbi időben több pakisztáni is megsérült a tömegverekedések során. A feszültség akkor ért csúcspontját, amikor pénteken több száz kirgiz férfi támadt meg olyan épületeket Biskekben, ahol külföldi diákok élnek, köztük pakisztáni és indiai állampolgárok is. A kirgiz kormány rendőri erőket vezényelt ki az erőszak megfékezésére.

Mumtaz Baloch, a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője egy internetes bejegyzésben közölte, hogy négy pakisztáni állampolgár elsősegélyben részesült, és egyikük állcsontja is megsérült. Az esetleges pakisztáni halálos áldozatokról egyelőre nincs információ.

Shebaz Sharif pakisztáni miniszterelnök aggodalmát fejezte ki a helyzet kapcsán, és Iszlámábád hivatalosan is tiltakozott a kirgiz kormánynál. Sharif kijelentette, hogy mélységesen aggódik a Biskekben tartózkodó pakisztáni diákokért. A pakisztáni nagykövet meglátogatta a kirgiz nemzeti kórházat, hogy találkozzon a támadásokban megsérült pakisztániakkal, és Pakisztán diplomáciai jegyzéket adott át Kirgizisztánnak az erőszakos cselekmények miatt.

S. Jaishankar indiai külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy figyelemmel kísérik a Biskekben lévő indiai diákok helyzetét, és jelenleg a helyzet nyugodt. A diákoknak azt tanácsolta, hogy tartsanak rendszeres kapcsolatot az indiai nagykövetséggel. Nem érkezett jelentés arról, hogy indiai állampolgárok is megsérültek volna a tömegverekedésben.

A kirgiz miniszteri kabinet közleményében kijelentette, hogy minden szükséges intézkedést megtettek a biztonság garantálása és a béke, valamint a stabilitás fenntartása érdekében. A rendfenntartó erők készen állnak minden közrend elleni kísérlet visszaszorítására. Ugyanakkor a kirgiz külügyminisztérium egy másik nyilatkozatában azzal vádolta a „pakisztáni és külföldi erőket”, hogy hamis híreket terjesztenek a biskeki incidensről.

A jelenlegi feszültség egy május 13-i összecsapásra vezethető vissza, amikor helyi kirgiz diákok és egyiptomi, valamint más arab országokból érkező diákok között vitába keveredtek. Ebben az incidensben egy kirgiz diák megsérült, ami tovább fokozta az idegenellenes hangulatot az országban.