Mikó István és Szabó Anikó: 37 év együttélés és egy házasság árnyékában

Mikó István, a Jászai Mari-díjas színművész és Szabó Anikó színésznő már 37 éve alkotnak egy párt, de a művész mégsem vált el hivatalosan feleségétől.

Mikó István neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen olyan karakterek kötődnek hozzá, mint Micimackó vagy a Ho-ho-ho horgász Főkukaca, de a színész valójában sosem volt a Beatles nagy rajongója. A színházi életben eltöltött idő alatt Sopronban is igazgatóként tevékenykedett, ahol a közönség ma is visszavárja. A politikától mindig is távol tartotta magát, a színház életének és működésének előmozdítása volt számára a legfontosabb.

A gasztronómia iránti szeretete is ismert, bár ma már inkább az evés örömeit részesíti előnyben. Szabó Anikóval, aki szintén a színészi pályát választotta, egy színpadi baleset során kerültek közelebb egymáshoz, amikor Anikó egy darabban nagyot esett és az orrát törte. A korkülönbség sosem jelentett problémát számukra, hiszen Anikó gondolkodó típus, és figyelemmel kíséri Mikó mindennapjait, valamint alkalmazkodik az időskori rigolyákhoz is.

Mikó István a Kaláka együttes egyik alapítója volt, de a zenei mindenevőként inkább a klasszikus zenét részesíti előnyben. A színészet mellett a zeneszerzés is közel áll hozzá, de ma már ritkábban ül le örömzenélni. A Kaláka együttestől a színművészeti tanulmányai miatt kellett elbúcsúznia.

A színészi pályát mindig is jobban szerette, mint az igazgatói teendőket, és bár sokan komikus szerepekben látták, drámai karaktereket is megformált már. A szövegtanulás az idő előrehaladtával nehezebbé vált számára, de a színpadi jelenlét és a közönséggel való kapcsolat teremtése továbbra is motiválja.

Mikó István és Szabó Anikó kapcsolatát azonban egy házasság is árnyékolja, ugyanis a színész hivatalosan még mindig nem vált el feleségétől. Ennek ellenére támogatja volt kedvesét és két közös fiukat, és békében él Anikóval. A színész szerint nem hiányzott a vita és a vagyonmegosztás, így a helyzetük így maradt. A Blikknek adott interjújában Mikó elárulta, hogy bár nagy a szerelem, esküvőre egyelőre nem került sor, és hogy Anikóval a legnagyobb nyugalomban és békességben élnek, ráadásul gyakran játszanak együtt egy darabban.

Névjegy

Mikó István (1950 okt. 22.) színművész, rendező, zeneszerző, színházigazgató, érdemes és kiváló művész. Számos sikersorozatban hallhattuk a hangját, többek között Robin Williams állandó szinkronhangjaként is ismert. Feleségétől, Deák Évától két fia született, élettársa Szabó Anikó színművész.