A véres fogolyszöktetés, ami megdöbbentette Franciaországot

Franciaországot a héten egy rendkívül brutális fogolyszöktetés rázta meg, amely során a "Légy" becenévre hallgató Mohamed Amrát szabadították ki, két börtönőr életét vesztette, és további három súlyosan megsebesült. A támadás Észak-Franciaországban történt, és azóta is hajtóvadászat folyik a szökevény és társai után.

A támadás kedden, helyi idő szerint 11:10 körül történt, amikor Amrát az évreux-i börtönből a caeni bíróságra szállították volna. A Sky News információi szerint a támadók két autóval érkeztek, és a térfigyelő kamerák felvételei alapján egy lopott Peugeot-val szemből nekihajtottak a rabszállító kisbusznak, majd egy másik járműből is fegyveresek szálltak ki. A támadás során az egyik autó lángokban állt az A154-es autópálya incarville-i kapujánál. A támadók arcukat símaszkkal takarták, és automata fegyverekkel felszerelkezve hajtották végre az akciót.

Ki az a Mohamed Amra?

A 30 éves Amra a Le Parisien szerint sosem ítélték el drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyben, de a rendőrség szerint a marseille-i "Feketék" nevű bandához köthető. Több becenéven is ismert, mint például Momo, Yanis, Schtroumpf. A Le Monde információi szerint Amra nem számított "nagy halnak", inkább egy középvezetőnek, egy "szabadúszó, opportunista" szereplőnek a szervezetben. Jelenlegi büntetését betörésért töltötte, és korábban illegális motorversenyért is elítélték. A múlt héten boltok és szupermarketek kirablása miatt ítélték el Évreux-ben.

Amra neve egy emberrablás és gyilkosság ügyében is felmerült, amit a marseille-i különleges, régióközi bíróság vizsgál. Kapcsolatba hozták egy Renault Kangoo-ban talált elszenesedett holttesttel, amelynek DNS-vizsgálata alapján a drogkereskedelemhez köthető az áldozat. Amra korábban egy párizsi fegyintézetben raboskodott, ahol nagy szabadságot élvezett, és még vízipipázhatott is. A rendőrség lehallgatása során kiderült, hogy "nagykereskedőként" állt kapcsolatban dílerekkel Marseille rossz hírű, Paternelle negyedében.

A szökés részletei

Amra két nappal a szökés előtt már megpróbált megszökni a börtönből, de elfűrészelt rácsait észrevették, és magánzárkába került. A szöktetés napján a felvételeken látható volt, hogy a támadók mindenki az előre megbeszélt pozíciót vette fel, és bő másfél perc alatt kiszabadították Amrát. A szöktetők egy gyújtóeszközt dobtak a Peugeot-ba, majd egy fekete BMW-vel és egy fehér Audival elhajtottak. Az autókat később kiégett állapotban találták meg.

Egy csendőr az Independent szerint a fizetőkapu közelében lakik, és végighallgatta a szabadítást. Először 30 lövést hallott, majd egy robbanást és két lövést. A tüzelést legalább egy őr viszonozta. Hugues Vigier, Amra ügyvédje a BFMTV-nek nyilatkozva azt mondta, reméli, hogy Amra nem tudott a szöktetési tervről. Az ügyészség szerint Amrát 2009 óta tizenháromszor ítélték el.

Amra anyja szerint a fia nem beszélt neki a tervről, és összezuhant az események hallatán. Azt kérdezte, hogy lehet ilyen módon életeket elvenni, és úgy véli, hogy fia helyett egyszer és mindenkorra el kellett volna ítélni.

A nyomozás és a politikai reakciók

A Szervezett Bűnözés Elleni Küzdelemmel foglalkozó Nemzeti Bíróság koordinálja a nyomozást. Emmanuel Macron elnök és Gabriel Attal miniszterelnök is kemény üzenetet küldött, és Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter a caeni börtönbe sietett. Négy északi régió közel 450 csendőre lett mozgósítva, és a hajtóvadászatot helikopterrel, törvényszéki laborokkal és különleges egységekkel is segítik. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint minden eszközt bevetnek a tettesek megtalálására, és nemzetközi körözést is kiadtak Amra ellen.

A kormány együttérzését fejezte ki a megölt börtönőrök családjai felé, és a megsebesült börtönőrök 48, 52 és 55 éves férfiak. Dupond-Moretti szerint a börtönőröket "mint a kutyákat" mészárolták le.

A börtönőrök tiltakozása

A Sky News szerint a börtönőrök feldühödtek az eset miatt, és szakszervezeteik a „Halott Börtönök Napját” hirdették meg. Több francia börtön előtt tüntetések zajlanak, és Yvelines-ben 130 tüntető blokád alá helyezett egy előzetes letartóztatási központot. A szakszervezetek kevesebb rabszállítást és a bírósági meghallgatások videókonferencia keretében történő lebonyolítását követelik.

Wilfried Fonck, az UFAP-UNSA Justice szakszervezet titkára szerint a bv-dolgozók szomorúak és dühösek, és nem értik, miért nem került Amra magasabb kockázatú kategóriába. A tiltakozók kitartanak, és a kormány írásba adott ígéreteit várják.

Franciaországban 1992 óta nem halt meg börtönőr erőszakos halált, és a francia szenátus jelentése szerint az országban egyre kiterjedtebb a kábítószerhez köthető erőszak. A Spectator szerint Franciaországban egyre rosszabb a közbiztonság, és 2016 óta 59 százalékkal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma.