Grúzia államfője megvétózta a vitatott "külföldi ügynökökről" szóló törvényt

Grúzia államfője, Szalome Zurabisvili szombaton bejelentette, hogy megvétózta a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetek óta tüntetnek Tbilisziben, és amelyet a parlament kedden fogadott el .

A Georgiai Álom - Demokratikus Georgia kormánypárt által beterjesztett törvényjavaslat szerint azoknak a szervezeteknek, amelyek anyagi forrásaik több mint 20 százalékát külföldről kapják, regisztráltatniuk kell magukat külföldi ügynökként. A kormány ezt azzal indokolta, hogy szükséges megakadályozni a "káros külföldi szereplők" ország destabilizálására irányuló törekvéseit. Az államfő azonban úgy véli, hogy a törvény ellentétes a grúz alkotmánnyal és az európai normákkal, és a "külföldi befolyás átláthatóságáról" szóló törvény lényegében orosz jellegű, ami súlyos szankciókkal fenyegeti a nem regisztráló civil szervezeteket és médiát .

A törvénytervezetet tavaly már megpróbálták elfogadni, de a heves tüntetések hatására elnapolták a szavazást. A második körben sem sikerült egyetértést kialakítani, a tüntetők ismét az utcákra vonultak, hogy kifejezzék nemtetszésüket az orosz mintára készült javaslattal szemben. Az államfő korábban is bírálta a törvényjavaslatot, és csütörtökön jelezte, hogy élni fog vétójogával .

A vétó ellenére a kormánypárt valószínűleg felül fogja bírálni azt a parlamenti többségével, és várhatóan ezt a következő napokban meg is teszi . A kritikusok figyelmeztetnek, hogy a törvény akadályozhatja Grúzia EU-integrációs törekvéseit . Oroszországban a hasonló törvény már ahhoz vezetett, hogy egyéneket is külföldi ügynökként bélyegezzenek meg, például külföldi ügynökök beszédeinek meghallgatása miatt . Grúziában a helyzet tüntetéseket váltott ki, ahol a rendőrség vízágyúkat, könnygázt és erőszakot alkalmazott a május eleji demonstrálókkal szemben .