Titkos találkozó Ománban: Amerikai és iráni vezetők a Közel-Keleti feszültség enyhítéséről tárgyaltak

A héten Ománban két magas rangú amerikai tisztviselő, Brett McGurk és Abram Paley találkozott iráni vezetőkkel, hogy megvitassák a Közel-Keleten tapasztalható feszültségek csökkentésének lehetőségeit – számolt be róla az Axios.

Brett McGurk, a Fehér Ház közel-keleti ügyekért felelős vezetője, és Abram Paley, az Iránnal foglalkozó különmegbízott képviselte az Egyesült Államokat a tárgyalásokon. Az Axios információi szerint nem ismert, hogy Iránt ki képviselte, és sem az Egyesült Államok, sem Irán nem adott ki hivatalos nyilatkozatot a megbeszélésekkel kapcsolatban.

A tárgyalások fő témája a Közel-Keleten uralkodó feszültség csökkentése volt. Irán több olyan fegyveres szervezetet is támogat, amelyek Izraelt támadják, mint például a Hamász és a Hezbollah, és nemrégiben közvetlenül is érintett volt Izrael elleni támadásokban. Továbbá, Irán azt is jelezte, hogy változtatni kíván atomprogramján, ami felveti az atomfegyverek fejlesztésének lehetőségét a korábbi ígéretek és fatvák ellenére.

Ez nem az első eset, hogy az Egyesült Államok és Irán képviselői titkos tárgyalásokat folytatnak Ománban. Januárban már lezajlottak hasonló megbeszélések, amelyek során Teherán a gázai konfliktus kapcsán tűzszünet biztosítását kérte, míg Washington arra sürgette az Iszlám Köztársaságot, hogy hagyjon fel a radikális iszlamista fegyveres csoportok támogatásával.