14 éves lányt tartóztattak le Grazban terrortámadás előkészítése miatt

Grazban a rendőrség őrizetbe vett egy 14 éves montenegrói lányt, aki késes terrortámadást tervezett a város központjában. A lánytól a hatóságok baltát, kést, az Iszlám Állam propagandáját és a tervezett támadáshoz szánt ruházatot foglaltak le.

A fiatal a tervei szerint teljesen feketébe öltözve, baltával és késsel szeretett volna minél több járókelőt megölni, majd végül öngyilkosságot követni el. A rendőrség információi szerint célja az volt, hogy "hitetleneket" öljen meg.

A hatóságok chatek és közösségi média megfigyelése során figyeltek fel a lányra, aki a tervéhez szükséges eszközökről képeket küldött külföldre, "hasonló gondolkodású" személyeknek. Az első vizsgálatok során kiderült, hogy a lány nemcsak az Iszlám Állam propagandáját gyűjtötte, hanem harci és kivégzési videókat is tárolt.

A tinédzserre azonban nem a hatóságok maguktól figyeltek fel: eredetileg egy európai biztonsági hatóságtól kaptak tippet arra, hogy lehet egy potenciális támadó. A házkutatás során lefoglalt adathordozók is megerősítették, hogy a lány az IS propagandaanyagai mellett tárolt olyan videókat is, amelyek a terrorszervezet összecsapásait, vagy kivégzéseket ábrázoltak.

A lány a kihallgatása során, ügyvédje tanácsa ellenére, nem tett beismerő vallomást. A grazi államügyész a javítóintézetbe szállítását és előzetes letartóztatását rendelte el, az újabb bűncselekmények elkövetésének és az elrejtőzés veszélye miatt. A rendőrségi közlemény külön felhívta a figyelmet a „digitális térben történő radikalizálódás egyértelmű tendenciájára”, kiemelve, hogy a fiatalok „különösen ki vannak téve az ilyen típusú szélsőséges propagandának”.