Veszélyes világjárvány küszöbén állhatunk, a kanyarós megbetegedések száma megugrott

A kanyarós megbetegedések száma világszerte drámai módon nőtt az elmúlt évben, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez a tendencia 2024-ben is folytatódhat. Az Egyesült Királyságban a helyzet különösen aggasztó, ahol a megbetegedések száma meredeken emelkedett.

A kutatók szerint a kanyarós megbetegedések száma globálisan csaknem megduplázódott 2022 és 2023 között, és a WHO előrejelzése szerint 2024-ben sem várható jelentős javulás. Dr. Patrick O'Connor, a WHO munkatársa az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Infektológiai Társaság (ESCMID) globális kongresszusán Barcelonában szombaton beszélt arról, hogy a kanyaróvírus rendkívül fertőző, és az immunizációs lefedettség hiányosságai miatt fennáll a járvány kitörésének kockázata.

Dr. O'Connor hangsúlyozta, hogy a védőoltások lefedettségének magasnak, egységesnek és méltányosnak kell lennie a kanyaró terjedésének megakadályozásához. A kanyaró elleni védőoltás 2000 és 2022 között becslések szerint 57 millió halálesetet előzött meg.

Az Egyesült Királyságban, ahol 1968 óta alkalmazzák a kanyaró elleni védőoltást, a betegség szinte teljesen felszámolásra került a széles körű immunizáció következtében. Azonban az oltási arányok csökkenése miatt az ország elveszítheti a WHO által 2017-ben adományozott "kanyarómentes" státuszát, amelyet 2019-ben egyszer már elvettek tőle, majd 2021-ben visszaadott a szervezet.

Jelenleg Anglia szembesül a kanyarós vészhelyzettel, ahol idén csaknem 900 esetet regisztráltak, ami jelentős növekedés a 2023-as 368 esethez képest. A járvány, amely tavaly a West Midlands régióban kezdődött, azóta az egész országra kiterjedt.

A kanyaró fő tünetei közé tartozik a magas láz, a fájó és vörös, vizenyős szem, a köhögés, a tüsszögés és a kiütés. A megbetegedések többsége alacsony és alsó-közepes jövedelmű országokban fordult elő, a legmagasabb arányban Azerbajdzsánban, Kirgizisztánban és Jemenben.

A WHO jelentése szerint a nagy vagy zavaró kanyarójárványok által sújtott országok száma 17-ről 51-re nőtt, ami azt jelenti, hogy ezekben az országokban 12 hónapon keresztül folyamatosan egymillió emberre vetítve 20 esetet regisztráltak. Globálisan 2023-ban több mint 321 ezer megbetegedést jegyeztek fel, ami 88%-os emelkedést jelent az előző évhez képest.