Magyar rocktörténet a képregények világában

A Képes Krónikák Kiadó a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával kiadta a Magyar rocktörténet című képregény második részét, amely a hetvenes-nyolcvanas évek rockzenéjét dolgozza fel.

A kötet szakmai hitelességét Jávorszky Béla Szilárd, a Magyar Popkulturális Értéktár felelős szerkesztője biztosította, a borítót Cserkuti Dávid tervezte, a forgatókönyvet Kántor Mihály írta, míg a rajzokat Haragos Péter és Felvidéki Miklós készítette. A nemrég elhunyt Futaki Attila művészeti vezető munkássága adta a második rész grafikai arculatának alapját.

Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség főigazgatója a Magyar Zene Házában tartott könyvbemutatón emlékezett meg Futaki Attiláról, kiemelve, hogy a képregényművész lelkét tette a kötetbe. Demeter Szilárd szerint a magyar rocktörténet képregényes feldolgozásának hiányát érezve, Futaki Attila Kántor Mihályt tartotta a forgatókönyv megírására alkalmasnak.

A könyvbemutatón Hegyi György zenész, dalszövegíró vezetésével a képregény hús-vér hősei, köztük Kalapács József és Nagy Feró, osztották meg személyes élményeiket a cenzúra korából. Müller Péter Sziámi arról beszélt, hogy az Omennek írt egy teljes albumot, de saját lemezei betiltásra kerültek. Nagy Feró szerint, ha nem tiltják az alternatív zenekarokat a nyolcvanas évek második felében, a popzene ma máshol tartana.

Jávorszky Béla Szilárd a képregény lektora szerint a projekt heroikus vállalkozás, amely a magyar rockzene 20. századi történetét mutatja be a beatkezdetektől a kilencvenes évek vidéki dominanciájáig. A képregény a mainstream popprodukciókra is kitekint, de alapvetően a rocktörténetet dolgozza fel, hiányolva néhány jelentős előadót és stílust. A lektor szerint a hatvanas-hetvenes évek kánon tagjai egyértelműek, míg a későbbi időszakban a szubjektív megítélések erősödnek. Azonban a kritikai megjegyzések ellenére is kiemeli a projekt jelentőségét, amely a magyar rockzene történetét mutatja be egy populáris fórumon keresztül.