A kormányhivatal által javasolt szakértők a CATL-perben

A Debreceni Járásbíróságon zajló CATL-perben a kormányhivatal és az alperesi érdekelt szakértőket javasol, melyek között egy volt Fidesz parlamenti képviselő is szerepel.

A Debrecen mellett épülő CATL akkumulátorgyár környezethasználati engedélyének megtámadása kapcsán a bíróság lehetőséget adott a per résztvevőinek szakértők javasolására. A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Parragh Dénes Andrást, a Magyar Mérnöki Kamara alelnökét, Bite Pál Endrénét, a Vidrocomp Kft. alapítóját és vezető tisztségviselőjét, a Vidrocomp Kft.-t, valamint a Mott MacDonald Magyarország Kft.-t javasolta szakértőként. A CATL a Hungaro-Justitia Kft.-t ajánlotta a bíróságnak.

Parragh Dénes András korábban a Fidesz tagja volt, és 2002 és 2006 között a párt országgyűlési képviselője is. 2014 és 2018 között a Földművelődési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság szakmai tanácsadójaként tevékenykedett. Az Eco-Green Kft., melynek Parragh a tulajdonosa, hatástanulmányt készített a CATL-akkumulátorgyár hajdúszoboszlói környezetre gyakorolt hatásairól, amely szerint a gyár nem fejt ki komolyabb hatást a környezetre.

Litresits András ügyvéd, aki a magánszemélyek és civilek képviselője, kifogásolta Parragh szakértőként való részvételét, arra hivatkozva, hogy szoros kapcsolatban áll a Fidesz párttal, és ez előre meghatározhatja az álláspontját. Bite Pál Endrénéről pedig azt emelte ki, hogy az elmúlt évtizedben több állami nagyberuházáshoz készített hatástanulmányt és segítette a környezetvédelmi engedélyek megszerzését, valamint debreceni beruházásoknál is részt vett.

: Debreciner.hu