A magyar tőzsde mélyrepülése, az OTP részvények zuhanása

A magyar tőzsdei kereskedés nehéz napokat él meg, a BUX index jelentős, 3,06 százalékos mínuszban zárt, míg az OTP részvényei több mint 4 százalékos esést szenvedtek el. A reggeli nyitást követően az európai tőzsdéken tapasztalható oldalazás után a budapesti piac ismét lejtmenetbe kapcsolt. A magyar blue chip vállalatok közül az OTP részvényei vezetik az esést, de a Mol, a Telekom és a Richter részvényei is jelentős mínuszban kereskedtek, a Mol árfolyama például 2 százalékkal csökkent.

A magyar részvénytulajdonosok számára különösen nehéz lehet a helyzet, hiszen a globális eladói hullám a hazai gyorsjelentési szezon kezdetén érte őket, amikor is erős negyedéves profitszámokra számítanak a vállalatoktól. A Richter gyógyszergyártó cég kedd reggel hat órakor teszi közzé a negyedéves számait, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a piaci hangulatot.

A magyar tőzsdén a forgalom is magasabb az átlagnál, az OTP részvények kereskedése kiemelkedően aktív volt, ahol a forgalom 22,3 milliárd forintot ért el. A BUX index 12 órakor 3,7 százalékos mínuszban állt, de a nap végére 3,06 százalékos mínuszban zárt, 70 008,90 ponton.

Az amerikai munkanélküliségi ráta meglepetésre 4,3 százalékra ugrott, ami a várt 4,1 százalékhoz képest meglepetést okozott és a recessziós félelmeket erősítette meg. A Goldman elemzői emiatt az amerikai recesszió esélyét a következő egy évben 15-ről 25 százalékra emelték.

A magyar deviza teljesítménye továbbra is a vártnál jobb, az euró-forint keresztárfolyam hétfőn délelőtt 398 körül mozgott. A befektetők figyelmét a keddi kiskereskedelmi forgalom és a csütörtöki inflációs adatok is meghatározhatják, utóbbinál 3,9 százalékos inflációt várnak az elemzők a júniusi 3,7 százalék után.

Az arany árfolyama emelkedhet, ha a piacok gyors kamatcsökkentést kezdenek árazni Amerikában, vagy ha a geopolitikai helyzet élesedése miatt menekülő eszközként kerül előtérbe. Hétfőn reggel az arany árfolyama egy uncia esetében 2455 dollárra ugrott, bár később korrigálták a jegyzést.

A BUX-index jelenleg a 200 napos mozgóátlaga fölött áll, tehát hosszútávon emelkedő trendről beszélhetünk, viszont a 20 és az 50 napos mozgóátlaga alá került az index, ami rövid- és középtávon eső trendre utal. A hazai midcapek piacán is rossz volt a hangulat, a kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6459,71 ponton zárt hétfőn, ez 229,57 pontos, 3,43 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.

: Article-1 : Article-2 : Article-3 : Article-4