Az Egyesült Királyság-szerte tartó bevándorlásellenes tüntetések

Az Egyesült Királyságban országszerte folytatódtak a bevándorlásellenes tüntetések. Rotherhamben a tüntetők megpróbálták felgyújtani azt a Holiday Inn Express szállodát, ahol menedékkérőket szállásoltak el. Körülbelül 700 maszkos tüntető csapott össze a rendőrséggel, néhányan tárgyakat hajigáltak a tisztekre, míg mások tűzoltó készülékekkel fújták őket.

A dél-yorkshire-i rendőrség szerint legalább 10 rendőrtiszt sérült meg, egyikük eszméletét vesztette fejsérülés következtében. A zavargások délben kezdődtek a Holiday Inn Expressnél, és gyorsan fokozódtak, amint a tömegben lévő szélsőségesek betörték az ablakokat és felgyújtottak egy lépcsőházat. Videók tanúsága szerint a tüntetők "hozzátok ki őket" rigmusokat skandáltak a szálloda előtt.

A zavargások a Southportban történt incidens nyomán robbantak ki, ahol egy 17 éves ruandai származású fiatalember, Axel Muganwa Rudakubana három lányt megölt és több másikat megsebesített egy táncos rendezvényen hétfőn. Kezdetben hamis jelentések terjedtek a közösségi médiában, amelyek szerint a tettes egy radikális iszlamista bevándorló volt.

A tüntetések legalább tucatnyi brit városban zajlottak a hétvégén, köztük Bristolban, Liverpoolban, Manchesterben és Belfastban, amint azt a The Guardian is beszámolta.

A brit kormány válságkezelő csapata, a COBRA, hétfőn ülésezik, miután több mint 150 embert letartóztattak az Egyesült Királyságban egyre erőszakosabbá váló incidensek miatt. A COBRA ülés célja a hétvégi erőszakos események és a jövőbeli válaszstratégiák megvitatása. Keir Starmer miniszterelnök elítélte a Rotherhamben található menedékkérőket szállásoló hotel elleni támadást, és ígéretet tett arra, hogy azok, akik részt vettek a zavargásokban, szembesülni fognak a törvény teljes erejével. A Belügyminisztérium javaslatot tett a mecsetek fokozott védelmére egy olyan új eljárás révén, amely lehetővé teszi a gyors biztonsági bevetést. Erőszakos incidensek történtek Tamworthban, Middlesbroughban, Boltonban és más városokban is, ahol bevándorlásellenes tüntetők és "Allahu Akbar" skandáló maszkos személyek ütköztek. Hasonló zavargások történtek korábban a héten Belfastban, Hartlepoolban, Hullban, Liverpoolban, Stoke-on-Trentben, Nottinghamben és Sunderlandben.

A brit kormány sürgősségi COBRA ülést hívott össze a több városban kialakult súlyos zavargások miatt, eddig 150 letartóztatást hajtottak végre. A zavargások egy Southportban történt támadás nyomán robbantak ki, amelyet egy brit állampolgár, ruandai származású férfi követett el gyerekek ellen. Keir Starmer miniszterelnök elítélte a zavargásokat, mint "szélsőjobboldali vandalizmust", és következményeket ígért a résztvevőknek. A COBRA tanács, amely a kormány tagjait, az intelligencia és a rendőrség vezetőit foglalja magában, a zavargások lecsillapítására és a zavargásokat szító téves információk terjesztéséért felelős közösségi média platformok felelősségre vonására összpontosít. A miniszterelnök azt javasolta, hogy a zavargásokat hasonlóan kezeljék, mint a 2011-es tüntetéseket, ahol a zavargók gyors, 24 órás tárgyalásokkal szembesültek. A bevándorlásellenes tüntetésekkel szemben azonban a bevándorlók is szervezkednek, ahogy ez Boltonban is látható volt, ahol a bevándorlók összecsaptak a nacionalista tüntetőkkel, több száz maszkos csoport részvételével.