A használt és új autók biztosítási és piaci trendjei

Az autóbiztosítási piac emelkedő tendenciát mutatott az idei év első felében, a Netrisk adatai szerint a kötelező felelősségbiztosítások és cascobiztosítások száma is növekedett, míg a használt autók piaca is jelentős növekedést ért el egyetlen hónap alatt.

A Netrisknél 2024 első félévében 326 ezer kötelező felelősségbiztosítási szerződést kötöttek, ami 19 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A kötelező biztosítások díjai azonban csak csekély mértékben, átlagosan 1 százalékkal emelkedtek, 58 900 forintra. Ezzel szemben a cascobiztosítások átlagdíja 22 százalékkal, 170 700 forintra nőtt, ennek ellenére a cascoszerződések száma 11 százalékkal több lett.

A legnépszerűbb autómárkák közül a Suzukik kötelező biztosításának éves átlagdíja 5 százalékkal csökkent, míg a Fordoké 6 százalékkal 64 ezer forint alá süllyedt. Az Opel és Volkswagen márkák esetében 6, illetve 4 százalékos mérséklődést tapasztaltak, míg a Toyoták kötelező biztosítása 1 százalékkal lett olcsóbb. A Daciák kötelező biztosítási díja viszont 9 százalékkal, 47 ezer forint fölé emelkedett.

A használt autók piacán is dinamikus változások figyelhetők meg. Júliusban 9685 import használt személyautó kapott magyarországi rendszámot, ami 14 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez és az előző havi adatokhoz képest. A DataHouse előrejelzése szerint az éves bővülés mértéke mérsékelt lesz, körülbelül 5 százalék, míg a JóAutók.hu szerint a második félévben behozott használt autók száma várhatóan túlszárnyalja az első féléves adatokat. A használtautó-import mennyisége 2024 első hét hónapjában 2,4 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában regisztrált értéket.

A külföldi áremelkedések és az euró magas árfolyama miatt az importált használt autók árelőnye csökkent. A legnépszerűbb importált használt autómárkák között a Volkswagen vezet 12,5 százalékos részesedéssel, melyet az Opel és a Ford követ 8,8 százalékkal. Az Audi és a BMW a negyedik, illetve ötödik helyen állnak a használtautó-import piacon 6,7, illetve 5,8 százalékos részesedéssel, míg a Mercedes 5,5 százalékkal szerepel a listán.

Az új autók piacán is pozitív változásokat tapasztalhatunk, az eladott új autók száma 2024-ben már 71 860 darabra rúgott, ez 10,7 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 64 936-os mennyiséget. Azonban a német autógyártók nehéz helyzetbe kerültek, ami Magyarországra is kihat. A Volkswagen, a BMW és a Mercedes együttes nyeresége 2024 első felében 18 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, és a profitcsökkenés mellett a munkahelyek leépítése is folytatódik. A Volkswagen csoport elektromos autók gyártását visszafogta a gyenge kereslet miatt, míg a BMW az elektromos járművek eladásainak növekedését tapasztalta, 34 százalékkal többet adott el, mint az előző évben. A jövő év végétől a debreceni gyárból is teljesen új akkumulátorokkal és új szoftverekkel felszerelt elektromos autók érkeznek.