Egységes helyjegy bevezetése a Volánbuszokon

A MÁV és a Volánbusz összeolvadásával összhangban új, egységes helyjegyrendszert vezetnek be a buszokon, amelynek ára távolságtól függetlenül 300 forint lesz. Az új helyjegyeket először a Budapestről induló és oda érkező távolsági buszokon vezetik be, majd a vidéki városok közötti járatokon is elérhetővé válnak.

A Volánbusz helyjegyrendszere átalakul, ami a társaság 2025 végéig tervezett teljes integrációjával a MÁV-Start Zrt.-vel áll összefüggésben. Az új rendszerben a helyjegy ára egységesen 300 forint lesz, míg a MÁV applikációjában vagy a MÁV honlapján történő vásárlás esetén 285 forintba kerül.

A MÁV-csoport szerint az új tarifarendszer átláthatóbbá és egységesebbé teszi a jegyvásárlást. A helyjegyek megvásárolhatók a MÁV applikációjában, a jegy.mav.hu weboldalon, a vasúti és autóbuszos pénztárakban, valamint a MÁV-Start automatáiban.

Az új helyfoglalási rendszer lehetővé teszi az utasok számára, hogy előre kiválasszák kívánt ülőhelyüket. A helyjegy megváltása nem kötelező, de a frekventált járatokon ajánlott, mivel a helyjeggyel nem rendelkező utasok csak a szabad helyeken utazhatnak. A MÁV közleménye szerint a helyjegy minden jegy és bérlet mellé megvásárolható, és csúcsidőben, fokozott utasforgalom mellett garantált ülőhelyet biztosít.

A közlemény kiemeli, hogy a helyjegy minden jegy és vármegye- vagy országbérlet, napijegy, továbbá a jogszabály alapján ingyenes utazási lehetőséget biztosító valamennyi igazolvány és igazolás mellé megvásárolható. A módosításra azért volt szükség, mert a Volánbusz-járatokon eddig érvényes ún. távolsági kiegészítő jegyek rendszere bonyolult volt, mivel ennek ára függött az utazás távolságától, valamint a megvétele is nehézkés volt.