Az Apple újításai: MI-funkciók, személyre szabott gesztusvezérlés, a Watch SE és Mac számítógépek változásai

Az Apple nem zárja ki az európai felhasználókat legújabb fejlesztéséből, az Apple Intelligence-ből, és egy új szabadalomnak köszönhetően a Vision Pro okosszemüveg is egyedi gesztusvezérlést kaphat, miközben a harmadik generációs Apple Watch SE anyaghasználatában és a Mac számítógépek dizájnjában is változások várhatóak.

Az Apple Intelligence, amelyet az idei WWDC konferencián mutattak be, kezdetben csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, de az Apple vezérigazgatója, Tim Cook szerint a cég együttműködik a szabályozókkal annak érdekében, hogy a technológiát mindenki számára elérhetővé tegyék. Az EU-ban jelenleg le van tiltva a szolgáltatás, ami valószínűleg az adatvédelmi szabályozásokkal függ össze, míg Kínában az adatok helyi szervereken történő feldolgozását írják elő. A fejlesztés ingyenesen lesz elérhető ősztől az iPhone 15 Prókban, vélhetően az iPhone 16-os telefonokban, valamint minden M-szériás chippel rendelkező iPadben és Macben. Azonban az EU-ban az Apple Intelligence 2025-ig semmilyen szinten nem lesz használható, és néhány funkció, mint például az iPhone-ok Macre való tükrözése, hiányozni fog a kezdetekben.

A Vision Pro okosszemüveg már számos országban kapható, és az Apple további fejlesztéseket tervez. Egy új szabadalom, amelyet az Egyesült Államok szabadalmi hivatala (USPTO) hagyott jóvá, a kézmozdulatokkal történő irányítást teszi személyre szabhatóvá a Gesture Association Tool segítségével. A felhasználók így testre szabhatják a gesztusokat, amelyeket az eszköz később felismer és a megfelelő funkciókhoz rendel. A szabadalom 48 tervezési vázlatot is tartalmaz, amelyek bemutatják, hogyan ismeri fel és rendeli hozzá a készülék az egyéni gesztusokat.

A Vision Pro esetében a szabadalom elsősorban a fejen hordható eszközökre fókuszál, de a koncepció más eszközöknél is alkalmazható lehet, mint például fejhallgatóknál vagy integrált megjelenítési lehetőséggel rendelkező ablakoknál. Az Apple így nemcsak az MI terén mutat újítást, hanem a felhasználói interakció terén is, lehetővé téve a technológia szélesebb körű és személyre szabott használatát.

Az Apple Intelligence négy fő felhasználási területtel rendelkezik majd: képes szöveget generálni, módosítani, összesíteni, képes képeket generálni és módosítani, képes kontextusában értelmezni a szövegeket, és képes rendszerszintű feladatokat végrehajtani, akár olyanokat is, amelyekhez egyébként egy külön alkalmazás megnyitására is szükség lenne.

A változások szele azonban nem csak az okosszemüvegeket és az MI technológiát érinti, hanem az okosórákat és a Mac számítógépeket is. A harmadik generációs Apple Watch SE, amely már következő hónapban bemutatkozhat, jelentős anyaghasználati változáson mehet keresztül. A pletykák szerint az Apple az alumíniumot műanyagra cserélheti az okosóra tokozásánál, ami a márka hagyományaitól eltérő lépés lenne. Az Apple Watchok tokozása – a különleges anyagokból és rozsdamentes acélból készült kiadásokat leszámítva – már a kezdetek óta alumíniumból készül, de most az Apple úgy tűnik, hogy ezt a gyakorlatot megváltoztatja. Az új anyaghasználat az óra súlyát és árát csökkentheti, de strapabíróságát is befolyásolhatja. A végleges döntés azonban csak a szeptemberi bemutatón derül ki, amelyre az Apple várhatóan augusztus vége felé küldi ki a meghívókat.

Az Apple számítógépek terén is változások várhatóak, bár a radikális dizájnváltásra még várni kell. A Mac mini, amely 2010 óta nem kapott jelentős külső megújulást, és a MacBookok kinézete is csak minimálisan változott az elmúlt években. A 2024-ben várható M4 chippel ellátott iMac, MacBook Pro és Mac mini készülékek még nem kapnak jelentősebb újítást külsőleg, az egyetlen látható változás az lehet, hogy a Lightning csatlakozókról USB-C portokra váltanak. A 2025-re azonban drámai dizájnváltást emlegetnek, amelynek részletei egyelőre nem ismertek.

Az Apple Intelligence egyik legizgalmasabb újítása a Genmojik érkezése, amely AI által generált emojikat tesz lehetővé a felhasználók számára. A Genmojik forradalmasítják az emotikonok világát, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy szöveg alapján bármilyen emojit létrehozzanak, legyen szó egy rózsaszín szoknyában táncoló dinoszauruszról vagy egy egyszerű tojásos szendvicsről. Az így generált emojikat az Apple ökoszisztémáján belül semmiféle jele nem lesz annak, hogy egy általunk készített emotikonról van szó; az iOS 18-at futtató barátaink is pontosan úgy fogják látni a genmojikat, mint ahogyan azokat mi megálmodtuk.

Az iOS 18 az alábbi modelleket támogatja majd: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone SE (2. generáció vagy újabb).