A Café Frei növényi zsír alapú habot árul tejszínként

A Café Frei kávézóláncot azzal vádolják, hogy növényi zsír alapú habot árultak tejszín néven, ami ellentétes az EU szabályozásával, mely szerint csak állati eredetű tejtermékeket lehet így nevezni.

A Café Frei kávézólánc már 17 éve növényi zsír alapú habot árul tejszínként, de most új címkéket és kávélapokat gyártanak, amelyeken helyesen szerepel majd a termék valódi neve. A Termékkritikus néven ismert fogyasztóvédelmi tiktokker és blogger egy nézői bejelentés nyomán tett feljelentést a fogyasztóvédelemnél és a Gazdasági Versenyhivatalnál, mivel a Café Frei megsértette az EU előírásait.

A cég termékfejlesztési vezetője, Méhesfalvi Éva elismerte a hibát, és azt állította, hogy nem anyagi előny vagy félrevezető szándék állt a megnevezés mögött. Hozzátette, hogy a hétköznapi szóhasználatban is tejszínnek nevezik a palackos habot, és úgy véli, hogy a megnevezés miatt akár laktózérzékeny vevőket is veszíthettek. Méhesfalvi szerint hivatalos panasz tizenhét év alatt nem érkezett emiatt.

A Café Frei nem tervezi, hogy tejből készült tejszínt is tartsanak, mivel attól tartanak, hogy a laktózérzékeny vevők emésztési problémákat szenvedhetnek el, ha tévedésből állati eredetű tejszínt fogyasztanak. A hibát közzétevő Termékkritikus több mint százezer követőjének hívta fel a figyelmét a problémára, és a hatóságok is vizsgálatot indítottak az ügyben, a NÉBIH vizsgálódni kezdett.

Szeptembertől a kávézókban már a helyes megnevezéssel ellátott címkékkel és kávélapokkal találkozhatnak a vásárlók, amelyeket már nyomtatnak is.