Új remény a vesebetegek számára: magyar találmány forradalmasíthatja a transzplantációt

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (HUN-REN KRTK) kutatóinak új fejlesztése, egy speciális szoftver segíthet a súlyos vesebetegeknek gyorsabban donorhoz jutni. A szoftver, amely 20 különböző szempont alapján találja meg a legoptimálisabb cseremegoldásokat, már idén elindíthatja a hazai vesecsereprogramot az Országos Vérellátó Szolgálat szervezésében.

Magyarországon egyre többen választják a vesecserét mint krónikus betegségek kezelésének módját. Sokan a közeli rokonaiknak ajánlanák fel szervüket, de gyakran előfordul, hogy nem kompatibilisek egymással, például a vércsoport vagy HLA inkompatibilitás miatt. A HUN-REN KRTK kutatói által kifejlesztett szoftverrel azonban hatékonyabban találhatók meg a megfelelő donorok, és rövidülhet a várakozási idő.

Jelenleg Magyarországon 1048-an várnak vesére, és az idei évben eddig 141 veseátültetés történt, melyből 115 elhunyt, 26 pedig élő donorból származott. A vesecsereprogramok lehetővé teszik, hogy a résztvevők "elcseréljék egymással a donorjaikat", így a kompatibilitási problémák ellenére is megtalálhatják a megfelelő párosítást.

A HUN-REN KRTK, az Óbudai Egyetem, a Glasgow University és az INESC TEC Porto kutatói által fejlesztett szoftver és algoritmus előrejelzést ad arról is, hogy várhatóan hány évig működik majd megbízhatóan a beültetett vese. A tanulmányuk elnyerte a BBVA Foundation Awards 2024 díját, valamint a spanyol operációkutatási társaság (SEIO) is díjazta a kutatókat.

A vesecsereprogramok keretében a körkörös vesecserék esetében egyszerre kell elvégezni a műtéteket, hogy minden beteg azonnal megkapja a létfontosságú szervet. Az altruisztikus donorok szerepe kiemelkedő, mivel az ő szervükkel olyan csereláncolatot lehet elindítani, amelyben nem szükséges egyszerre végrehajtani a transzplantációt.

A szoftver fenntartása érdekében hamarosan megalakul Glasgow-ban a KEPsoft Collaborative nevű nonprofit cég, amelyet a HUN-REN KRTK, az Óbudai Egyetem, az INESC TEC Porto és a Glasgow University alapít. A transzplantációs szervezetek éves tagdíjat fizetnek majd a rendszer fenntartásáért.

A vesecsereprogramok nemzetközi adatbázisokhoz való csatlakozásával a jövőben tovább bővülhetnek a lehetőségek. Az új szoftverrel a betegek hamarabb juthatnak a szervezetükhöz a lehető legjobban passzoló veséhez, ami hosszútávú gyógyulási lehetőséget nyújthat számukra. A program elindulása után először csak országon belül lesz lehetőség a párkeresére, később a nemzetközi adatbázisokhoz is csatlakozhat majd Magyarország.