Biomasszakazán-gyártó bázis és a legjobb fenntarthatósági bank Magyarországon

Magyarországon jelentős beruházások történnek a fenntarthatóság és a megújuló energia területén. Mátraszőlősön a Polytechnik Hungária Kft. biomasszakazán-gyártó üzemet épít, míg a CIB Bankot a Euromoney pénzügyi szaklap az ország legjobb fenntarthatósági bankjának választotta.

A Polytechnik Hungária Kft. által Mátraszőlősön építendő biomasszakazán-gyártó üzem célja, hogy kiszolgálja a biomasszatüzelő-berendezések iránti globálisan növekvő igényeket. Az üzem építéséhez 788,51 millió forint feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatást nyert el a vállalat. Az új gyártói központ a legmodernebb technológiával fog működni, és képes lesz kazánfőegységek, valamint kész kazánok gyártására.

A létesítmény 4115,52 négyzetméter hasznos területtel rendelkezik majd, amelyből 390,82 négyzetméter a kiszolgáló helyiségeket foglalja el. A gyártócsarnokban hat híddaru segíti majd a munkát, így a cégcsoport legnagyobb, 45 tonnás kazánjainak gyártására is lehetőség nyílik Magyarországon. A gyártói kapacitás kiépítésénél a korszerű technológia mellett az Ipar 4.0 megoldások támogatása is fontos szempont volt, és a környezettudatos gyártás jegyében a használati melegvizet napkollektoros rendszer fogja előállítani.

A vállalat szerint az új üzemben történő 100 százalékos termelés révén akár 50 százalékos árbevétel-növekedést is elérhetnek, és a gyártás beindulását követően 3-5 éves megtérüléssel számolnak. A projekt befejezésének tervezett dátuma 2023. október 17. A cég a 2023-as évet 903,88 millió forint árbevétellel és 129,8 millió forintos veszteséggel zárta.

A fenntarthatóság területén a CIB Bank is elismerést kapott, miután a Euromoney pénzügyi szaklap Magyarország legjobb fenntarthatósági bankjának választotta. A bank 2025-ig szóló üzletstratégiájában kiemelt szerepet kapott az ESG stratégia, és a bank vállalta, hogy 2030-ra karbonsemlegessé válik. A CIB Bank az EU taxonómiarendeletének és a MNB zöld ajánlásainak betartása mellett a fenntarthatósági szempontokat üzleti döntéshozatalának részévé tette.

Alberto De Stavola, a CIB Bank ESG-ért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a bank tevékenységével hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a társadalmi szemléletformáláshoz. A bank ESG kockázatkezelési politikája részeként kizárólistát hozott létre a környezetet károsító tevékenységek pénzügyi támogatásának elkerülésére, és az ügyfeleket fenntarthatósági teljesítményük alapján értékeli.

Az euróövezet gazdasági helyzetének változásai is befolyásolhatják a magyarországi beruházásokat és a banki szektor stratégiáját. Az Eurostat adatai szerint a termelői árak júniusban havi bázison 0,5 százalékkal emelkedtek, megszakítva ezzel a hét egymást követő hónapban tapasztalt termelőiár-csökkenés trendjét. Az energiaárak havi 1,6 százalékos emelkedése jelentős hatással lehet a gyártási költségekre és a fenntarthatósági projektek finanszírozására. Az éves bázison történő 3,2 százalékos termelőiár-csökkenés (defláció) azonban azt jelzi, hogy a hosszú távú inflációs nyomás továbbra is mérsékelt maradhat az euróövezetben.