Gyurcsány Ferenc ellen nem indít etikai eljárást a DK

A Demokratikus Koalíció Etikai Bizottsága elutasította Leel-Őssy Gábor beadványát, amelyben Gyurcsány Ferenc DK-elnök ellen etikai eljárást kezdeményezett. A párt közleménye szerint a beadvány tartalma politikai jellegű, ezért az Etikai Bizottság hatáskör hiányában nem tud vele foglalkozni.

Leel-Őssy Gábor, a DK gyulai politikusa és alapító tagja, az alapszabály megsértésére hivatkozva indított volna eljárást a pártelnök ellen, miután többször is kritizálta a DK-t. Az etikai eljárást a június 9-i választási eredmények miatt kezdeményezte, és Gyurcsány kizárását is kérte.

A Demokratikus Koalíció sajtóosztálya szerint Leel-Őssy ellen is folyamatban van egy etikai eljárás, amelynek lezárultáig a bizottság a politikus párttagságának felfüggesztését javasolja. Az eljárás oka, hogy Leel-Őssy a megsemmisítő Európai Parlamenti választások után Gyurcsány Ferenc lemondását sürgette, és az őszödi beszédből idézve üzenetet küldött neki. A Facebookon közzétett posztjában Leel-Őssy azt írta: "sajnálom, hogy új, harcias hozzáállásod a párton belül csak (bér) hóhérolásig, de a vitáig már nem terjed ki", és hozzátette: "véleményemet fenntartom: azzal segítenél a hazának, ha visszavonulnál" .

Amikor az etikai eljárást Leel-Őssy ellen elindították, ő azt követelte, hogy Gyurcsány Ferenc is jelen legyen a meghallgatáson. A bizottság meghallgatása után azt javasolta, hogy zárják ki Leel-Őssyt a pártból. A DK elnöksége kizárást célzó etikai eljárást kezdeményezett, mondván, hogy Leel-Őssy Gábor kijelentései „sértették a párt egységét”. Leel-Őssy korábban arról írt a közösségi oldalán, hogy szerinte belterjessé vált a DK vezetése, és Gyurcsánynak le kellene mondania a párt elnöki posztjáról, hogy utat engedjen a vérfrissítésnek.

Leel-Őssy Gábor a júniusi választási vereség után kritizálta a kampányt, és Gyurcsány Ferenc pártelnök távozását is indokoltnak látta, belterjességre figyelmeztetve a párt megújítását sürgette. A politikus a választási bukást követően többször is nekiment a DK elnökének, és egy korábbi bejegyzésében a DK helyzetét Napóleon waterlooi vereségéhez hasonlította, megjegyezve, hogy ahogyan a francia hadvezérnek, úgy Gyurcsány Ferencnek is vissza kellene vonulnia. Az Etikai Bizottság előtt egy hetvenoldalas dokumentummal bizonyította, hogy jogosak az észrevételei, miszerint a Demokratikus Koalíciónak vérfrissítésre van szüksége, Gyurcsány Ferenc pedig megsértette a párt alapszabályát, de a testület szerint ez nem így van.

Leel-Őssy most a fellebbezésében az őszödi beszédből idézett szavakkal fejezte ki nemtetszését a párttagságának felfüggesztésével kapcsolatban, és kijelentette: „Meglátjuk, hogy Demokrati-KUSS-e a Koalíció…”. Azt is állítja, hogy a 19. kerületi etikai bizottság utasítással felérő kérést kapott Gyurcsánytól, és két nap alatt nem is tudták volna megvizsgálni a 70 oldalas beadványát. Leel-Őssy most azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy vihesse az ügyét az Országos Etikai Bizottság elé.