A dunaújvárosi acélmű nagyberuházása

A Liberty Steel Group kínai technológiai partnere, a CISDI 1,3 milliárd eurós, azaz körülbelül 571 milliárd forintnyi támogatást kap a dunaújvárosi acélmű fejlesztéséhez. Az új létesítmény fenntartható technológiával fog működni, és jelentősen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A beruházás célja, hogy a dunaújvárosi gyár zöldacél-üzemmé váljon, és vezető szerepet töltsön be a fenntartható acélgyártás terén. A projekt magában foglalja a meglévő gyár korszerűsítését és új gyártósorok telepítését, amelyek a védelmi és autóipari ágazatokat is kiszolgálják majd Magyarországon.

A CISDI és a Liberty szakértői a svájci NPT és a német RCG szakembereivel együttműködve dolgoznak az üzem optimális elrendezésén és a szükséges segédberendezéseken. A tervek szerint hárommillió tonna kapacitású villanyívkemence létesül, amely két új 150 tonnás kapacitású ívkemencével váltja fel a régi, szénalapú acélgyártási módszereket.

A beruházást a Sinosure előzetes hitelbiztosítási megállapodása finanszírozza, amelynek keretében a kínai finanszírozás segíti a dunaújvárosi Dunaferr megmentését. A magyar kormány támogatta a Liberty-t a Dunaferr életképes, adósságmentes eszközeinek megszerzésében, egyedi törvényalkotással segítve elő a tranzakciót.

A zöldacél projekt előrehaladását a Magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szorosan figyelemmel kíséri, mivel stratégiai jelentőséggel bír a nemzetgazdaság számára. A beruházás előreláthatólag 80%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és elősegíti a zöldacél európai piacának bővülését.

Az 1,3 milliárd euró értékű beruházási csomag magában foglalja a meglévő meleghengermű és horganyzósor korszerűsítését, valamint új gyártósorok telepítését. Az új létesítmény üzembe helyezésével a legújabb, fenntartható acélgyártási technológiával váltják fel az egyre elavultabbá váló szénalapú acélgyártási módszereket. A két új, 150 tonna kapacitású ívkemence (EAF) a korszerűsített, másodlagos kohászati létesítménnyel együtt képes lesz az acélhulladék újrahasznosítására, valamint a redukciós vaspellet közvetlen felhasználására.

Thomas Gangl, a Liberty Steel Europe vezérigazgatója kijelentette, hogy a projekt fontos mérföldkőhöz érkezett, és a tervezett ütemben halad. Fábián Gergely, az NGM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára hangsúlyozta a projekt nemzetgazdasági szempontból való stratégiai fontosságát, míg Hsziao Peng, a CISDI elnöke kiemelte, hogy az üzemben a CISDI legmodernebb elektromos ívkemencéje kerül beépítésre, amely világszínvonalra emeli az üzem hárommillió tonnás termelési kapacitásait, jelentős CO2-kibocsátás-megtakarítás mellett.

A Sinosure Shanxi részéről Ho Csegang hozzátette, a beruházás azért is fontos, mert egyben a magyar acélipar szén-dioxid-mentesítését és modernizációját támogató fejlett kínai technológia bemutatója is lesz. A Liberty Dunaújváros és a CISDI együttes erőfeszítése aláhúzza a Kína és Magyarország közötti erősödő együttműködést, és megmutatja, hogy a fenntartható acélgyártási technológiákba történő beruházás milyen hatalmas potenciális előnyökkel jár.

Az indiai Liberty Steel tavaly augusztusban nyerte meg a felszámolás alatt lévő dunaújvárosi Dunaferr acélgyártáshoz szükséges eszközeit birtokló új cégekre kiírt pályázatot. Az egykori Dunaferr üzemében idén júniusban, egy nappal az önkormányzati választások után jelentették be, hogy leáll a kokszgyártás. A hányatott sorsú vasművet tavaly nyáron vette át az indiai tulajdonú Liberty Steel. A tulajdonosváltás után leépítések is kezdődtek a Dunaferr-gyárban. Idén májusban sztrájkbizottságot alapítottak a Liberty Dunaújváros (ex-Dunaferr) dolgozói, mivel a szakszervezet hetek óta sikertelenül próbált megállapodni a béremelésben a munkáltatóval, pedig a reálkeresetek öt éve nem emelkedtek a cégnél.