A zaklatások ellen szólalt fel az algériai ökölvívó, Imane Helif

Az algériai ökölvívó, Imane Helif nyilvánosan szólalt fel a zaklatások ellen, amelyeket nemekkel kapcsolatos tévhitek miatt kapott, és felszólította a sportolók zaklatásának befejezésére. Helif és a tajvani Lin Yu-ting is online zaklatások áldozatai lettek a Párizsi Olimpián aratott győzelmeik ellenére. Helif 46 másodperc alatt nyert, míg Lin végigküzdötte mindhárom menetet. Mindkettőjüket felfüggesztette a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség magas tesztoszteronszint miatt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatta Helifet, kritizálva a szövetség tesztjeit, mint hibásakat és önkényeseket. Az NOB szóvivője kijelentette, hogy az atléták elleni eljárások megindítása gyanú alapján rendkívül problémás lenne.

Király Viktor magyar énekes védelmébe vette magát az algériai felhasználók rasszizmus vádjai ellen, miután támogatását fejezte ki a magyar ökölvívó, Hámori Luca iránt. A kontroverzia az algériai ökölvívó, Imane Helif Párizsi Olimpián való részvételéből eredt, annak ellenére, hogy korábban problémái voltak a tesztoszteronszintjével. Hámori Luca Helif ellen veszített a negyeddöntőben, így az ötödik helyen végzett. Király Viktor tisztázta, hogy Helif biológiai nemének vagy hormonszintjének megkérdőjelezése nem rasszizmus, hanem nemekkel és hormonokkal kapcsolatos kérdések, amelyek nem faji jellegűek.

Helif az olimpiai elvek és az atléták tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta, amikor beszélt a vele szembeni támadásokról. Ellenfele, az olasz Angela Carini visszalépése után Helifet kritizálták, és a családja is szenvedett. Háláját fejezte ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatásáért. Helif továbbra is azon van fókuszálva, hogy megszerezze Algéria első olimpiai aranyérmét a női ökölvívásban. Kerüli a közösségi médiát, és elszántan törekszik a sikerre a kihívások ellenére. Helif következő ellenfele a thai Janjaem Suwannapheng lesz Párizsban. Elszántan küzd az aranyért, és kitartó marad a múlt igazságtalanságai ellenére.

Hámori Luca, aki az ötödik helyen végzett a Párizsi Olimpián, elmondta, hogy bár tudta, nem tudja megoldani a győzelmet Helif ellen, mégis élvezte a mérkőzést és koncentrált tudott maradni. A meccs után sportszerűen gratuláltak egymásnak, és Hámori hangsúlyozta, hogy büszke az elért eredményére, és hálás azért, hogy idáig eljutott. A magyar bokszoló számos üzenetet kapott pályakezdőktől és kisebb lányoktól, akik őt példaképüknek tekintik. Hámori a meccs előtt megosztott tartalmak miatt kritikát kapott, de a mérkőzés után kijelentette, hogy ellenfeléről nem lehet egy rossz szót sem mondani.

Helif és Lin Yu-ting kizárása a Nemzetközi Bokszszövetség által a nemi tesztekre hivatkozva történt, ahol mindkettőjüknél kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát. Azonban a Párizsi Olimpiát már nem a Nemzetközi Bokszszövetség szabályai alapján rendezik, így a két bokszoló a nők között indulhatott. A NOB tiszteletbeli tagja, Schmitt Pál is egyetértett a szervezet irányelveivel, és kijelentette, hogy Helif nőként született, és nőként versenyez.