Több triatlonista megbetegedett a Szajnában való úszás után

A belga triatlonista, Claire Michel visszalépett, miután megbetegedett, és a svájci csapat is módosítani kényszerült a versenyzők névsorán, egy sportolójuk, Adrien Briffod gyomor-bélrendszeri fertőzése miatt. Michel betegségének részleteit nem közölték, de az eset a női triatlon szerdai versenyét követően történt, ahol a sportoló a Szajnában úszott. Hanspeter Betschart, a svájci olimpiai főorvos szerint nem egyértelmű, hogy Briffod megbetegedése összefügg-e a Szajna vízminőségével. A párizsi olimpia szervezőinek közleménye alapján a Szajna vízminősége az egyéni triatlonversenyek reggelén „nagyon jó” szinten volt.

A korábbi aggodalmak ellenére a vegyes triatlonváltó verseny a tervezett időpontban kezdődött el Párizsban. Az olimpia honlapján közzétett információk szerint a versenyzők már túl is vannak az első úszási etapon. Korábban a Szajnában mért megengedettnél nagyobb szennyezés miatt a férfi triatlonversenyt el kellett halasztani, de a vegyesváltó esetében nem voltak problémák, és a verseny a tervezett időpontban indult el.

Párizsban tartózkodik Fazekas Róbert, Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes diszkoszvető is, aki szívátültetésen esett át 2021 decemberében, és most edzőként tér vissza kedvenc sportágához. Az algériai Usszama Hennusszi edzőjeként bízik abban, hogy tanítványa ki tudja harcolni a döntőt. Fazekas irányításával a sportoló közel négy métert javult, és júniusban 63.90 méterrel nyerte meg Kamerunban az Afrika-bajnokságot. „Nagyon szeretne bekerülni a legjobb tizenkettőbe. Döntőt, dobogót még nem lehet várni, de a finálé közelébe juthat. Már az is óriási siker, hogy kijutott. Számomra pedig maga a csoda, hogy olimpián vehetek részt, azok után, hogy a halál árnyékában jártam" – nyilatkozta Fazekas a Sportalnak.

Egy hatéves kislány, Khaleesi esete is felhívja a figyelmet arra, hogy a nem mindennapi nevek adhatnak okot a bürokrácia labirintusában való eltévedésre. A brit hatóságok először nem adtak ki útlevelet a kislánynak, mert azt hitték, a név a Warner Brothers védjegye, ami bezavarhat. A család álomutazása a párizsi Disneylandbe került veszélybe, de a helyzet végül megoldódott, és a hivatal félreértésre hivatkozva ígéretet tett az útlevél hamarosan történő feldolgozására. A médiafigyelem hatására a család reménykedik, hogy néhány napon belül megkapják az útlevelet, és elutazhatnak.

Miközben a világ szeme Párizsra szegeződik, az interneten a sportolók egy másik csoportja is reflektorfénybe került. A TikTokon elindult egy új trend, ahol az olimpiára ki nem jutott amatőr sportolók vicces bakivideókat osztanak meg. A szertornászok, műugrók és kosarasok bukfencei, megcsúszásai és elbotlásai garantáltan mosolyt csalnak az arcokra, és a felvételek népszerűsége rohamosan nő. Ezek a könnyedebb pillanatok is megmutatják, hogy a sport minden szinten tud örömet okozni.