Lyles öt ezredmásodperces győzelme és a párizsi döntő idegtépő várakozása

Az amerikai Noah Lyles öt ezredmásodperccel nyerte meg a férfi 100 méteres síkfutás döntőjét a párizsi olimpián, ahol a jamaicai Kishane Thompson lett a második, és a negyedik helyezett Akani Simbine is csak három tizeddel maradt el Lyles mögött.

Az izgalmas versenyben Lyles mellbedobással győzött, ami néhány néző számára zavarba ejtő volt, hiszen Thompson lábfeje a célfotón előrébb látszott, mint Lylesé. Az atlétikai szabályok szerint azonban a mellkas pozíciója dönt, így Lyles győzelme érvényes volt. A verseny során Lyles a nyolcadik helyről jött fel a harmadikra, majd a végén előzte meg Thompson-t.

A döntő után a győztes kiléte nem volt azonnal világos, mindkét futó neve mellett 9,79 szerepelt, de végül Lyles 9,784-es, Thompson pedig 9,789-es idővel zárta a versenyt. Lyles maga is meglepődött a győzelmén, és elmondása szerint először azt hitte, hogy Thompson nyert.

A döntő előtt a rajtra vártak idegtépő percekig, mivel egy férfi próbált berohanni a pályára, aki "Szabadságot Palesztinának" feliratú pólót viselt, de a biztonságiak lefogták és kivitték a stadionból. Lyles a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem értette, miért kell ennyit várni, és nem látta az illetőt, aki megpróbált a pályára szaladni.

A fényjátékkal és sejtelmes zenével feldobott fináléban a közönség feszülten várta a startpisztoly eldördülését, amely végül három perc várakozás után következett be. Az időmérés jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt száz évben, és bár az atlétikában ezredmásodpercek döntenek, úszódöntőben holtverseny is előfordulhat századmásodperces különbségekkel.

A párizsi olimpia atlétikai versenyei során nem csak a síkfutásban láthattunk drámai pillanatokat. Hétfőn a női rúdugrás selejtezőiben a brit Holly Bradshaw, aki Tokióban bronzérmet szerzett, két sikertelen ugrás után harmadik nekifutásra a rúdról kirepülve a matrac mellé, a fűre esett. Szerencsére nem sérült meg, ahogy az a kamerás sem, akit majdnem eltalált. Bradshaw kiesése meglepetést okozott, és a brit atléta, aki a párizsi olimpián 32 évesen vett részt, az eset után térdre rogyott és sírva fakadt, míg csapattársa, Molly Caudery vigasztalta.