Kasza Tibi fogyókúrás cége kárpótlást fizet, bírság nélkül

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa döntése értelmében Kasza Tibi érdekeltségébe tartozó Manker Beauty Kft. bírság megfizetése nélkül úszhatja meg a többéves eljárást, amennyiben maradéktalanul teljesíti a vállalt kárpótlást.

A GVH 2022 júniusában indított eljárást a cég ellen, melynek során a Manker Beauty Kft. együttműködött a hatósággal, elismerte a jogsértést, és lemondott a jogorvoslati jogáról. A vállalat a kommunikációs gyakorlatát is javította, valamint csatlakozott az Önszabályozó Reklám Testülethez (ÖRT), ahol vállalta, hogy szakértők bevonásával végzi minden kommunikációs és kereskedelmi tevékenységét.

A vizsgálat a Challenge nevű termékcsalád reklámozása kapcsán indult, mivel a cég és Kasza Tibi jogsértő módon sugallták, hogy a termékekkel megelőzhetők, kezelhetők, sőt gyógyíthatók bizonyos betegségek.

A GVH Versenytanácsa a cég együttműködése miatt eltekintett a bírság kiszabásától, de a Manker Beauty vállalkozásnak pontosan kell végrehajtania a vállaltakat. A cégnek a 2021. július 15. és 2022. augusztus 5. között a vizsgálatban érintett termékeket vásárló fogyasztóknak egyenként ezer forintot kell kifizetnie.

A GVH felhívja az érintett fogyasztók figyelmét, hogy a kárpótlás kifizetéséhez szükséges az érintettek visszajelzése és bankszámlaszámuk megadása, amelyről a vállalkozás elektronikus levélben fogja őket tájékoztatni.

A Manker Beauty Kft. árbevétele 2023-ban 3,7 milliárd forint volt, ami jelentős csökkenést jelent a 2022-es 4,7 milliárd forinthoz képest. A cég profitja 1,22 milliárd forintot tett ki. A GVH a vállalt kötelezettségek teljesítését utóvizsgálat keretében fogja ellenőrizni.