Európa déli részét extrém hőség és TikTok Lite jutalmazási rendszerének visszavonása sújtja

Spanyolországban a hőmérő higanyszála elérte a 40 Celsius-fokot, és a Földközi-tenger hőmérséklete is rekord közelében van, míg a TikTok videómegosztó platform visszavonja a TikTok Lite jutalmazási rendszerét az Európai Unióban.

Európa déli részén hatalmas hőség tombol, Spanyolországban sárga riasztást kellett kiadni a meleg miatt, és egyes régiókban a figyelmeztetést narancssárgára változtatták, ami súlyosabb melegre utal. A hőhullám Franciaország déli részét is érinti, ahol szintén felhívták az emberek figyelmét a meleg miatti veszélyre. A Mercator Ocean International kutatóintézet a Földközi-tenger nyugati medencéjében további forró napokat jelzett előre, és a figyelmeztetési kategóriát súlyosra kellett emelnie. Spanyolországban továbbra is magas az erdőtűz veszélye, bár a gyulladásos esetek száma csökken, az egy-egy esetre jutó átlagos érintett terület tendenciája emelkedik.

Görögországban a helyzet még aggasztóbb, ahol 24 óra leforgása alatt 60 alkalommal kapott lángra az aljnövényzet. Az ország három legnagyobb városa és a turisták által kedvelt szigetek is magas riadókészültségben vannak. A következő napokban nem várható jelentős változás az időjárásban, így a tikkasztó hőség további tüzeket eredményezhet.

A digitális világban is történtek változások, a TikTok videómegosztó platform kötelezettséget vállalt, hogy végleg visszavonja a TikTok Lite jutalmazási rendszerét az Európai Unióban. Az Európai Bizottság áprilisban indított eljárást a platform ellen, mert előzetes megállapítása szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítása előtt az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyerekek védelmére. Az Európai Bizottság szerint a TikTok Lite lehetővé tette a felhasználóknak, hogy pontokat szerezzenek bizonyos feladatok elvégzésével, anélkül, hogy előzetesen értékelték volna a kockázatokat, különösen a függőséget okozó hatásokat. A platform kötelezettséget vállalt arra, hogy a jutalmazási rendszert végleg kivonja az EU-ból, és nem indít olyan programot, ami megkerülné a visszavonást. Az Európai Bizottság az eljárást lezárta, és Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos hangsúlyozta, hogy a közösségi médiát használók biztonságának és jólétének prioritást kell élveznie.

A TikTok Lite kevesebb adatforgalomra és tárhelyre van szükség a használatához, és a most visszavont funkciója a felhasználók pontgyűjtését tette lehetővé különböző tevékenységekkel, mint például videónézéssel vagy tartalmak lájkolásával. A DSA értelmében minden nagy online platformnak kötelessége még az új funkciók bevezetése előtt jelenteni azok potenciális kockázatait az EU-nak, és hatékony intézkedéseket kell hozniuk ezek kezelésére. A TikTok jogilag kötelező erejű kötelezettségvállalást tett arra vonatkozóan, hogy visszavonja ezt az alkalmazáson belüli jutalmazási rendszert az EU-ban, és vállalta, hogy nem indít más olyan programot, amellyel megkerülné ezt a döntést. A kötelezettségvállalások megszegése azonnal a DSA megsértésének minősülne, és ezért bírságokat vonhat maga után.

Egy másik vizsgálat is folyamatban van annak kapcsán, hogy vajon megsértette-e a TikTok gyermekek védelmét és az átlátható reklámozás biztosítását célzó online tartalmi szabályokat. Ez utóbbi vizsgálat februárban indult el, és komoly bírságokkal fenyegeti a közösségi médiaplatformot.