Szijjártó Péter: Trump újraválasztása és az EP jobboldali fordulata segíthetne a háború lezárásában

Szijjártó Péter szerint Donald Trump előző amerikai elnök újraválasztása és az Európai Parlament idei jobboldali fordulata jelentheti a legnagyobb esélyt az ukrajnai háború befejezésére.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye alapján a miniszter Pilisen tartott kampányeseményen beszélt az ukrajnai konfliktusról, kiemelve, hogy Magyarország már több mint két éve szembesül a háború súlyos negatív következményeivel, és hogy a kárpátaljai magyar közösség tagjai is életüket vesztik a harcokban.

Szijjártó Péter szerint kevés esély van a konfliktus gyors lezárására, mivel az európai politikai vezetők többsége háborús pszichózisban szenved, és úgy vélik, hogy Ukrajna Európát és a demokráciát védelmezi, holott az Európai Uniót, más európai országokat és a NATO-t nem fenyegeti közvetlen támadás.

A miniszter szerint a nyugati válaszok, mint például a fegyverszállítások, eszkalációs veszélyt hordoznak, és csak hosszabbítják meg a harcokat, miközben egyik fél sem képes felülkerekedni a másikon. Aggodalmát fejezte ki azon is, hogy egyes európai vezetők az atomfegyverek használatára is utalnak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a harctéren nincs megoldás, a konfliktus rendezésére csak diplomáciai úton van lehetőség, de jelenleg nincs olyan fél, aki pártatlan közvetítőként képes lenne a szemben álló feleket tárgyalásra bírni.

Végezetül a miniszter úgy vélte, hogy Donald Trump esetleges újraválasztása és egy jobboldali fordulat az Európai Parlamenti választásokon javíthatnának a helyzeten, és ezek jelenthetik a legnagyobb esélyt a háború lezárására. Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovatban megjelent beszédében Szijjártó Péter kifejtette, hogy ha Donald Trump nyerni tud, és ha esetleg június 9-én valamilyen mértékű jobboldali fordulatot el tudnak érni az európai parlamenti választásokon, annál jobb esélyt jelenleg semmi nem kínál a háború lezárásához. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.