Magyar Péter pártja vezeti az ellenzéki mezőnyt

Az Iránytű Intézet legfrissebb kutatása szerint Magyar Péter Tisza pártja 13 százalékos népszerűséggel áll az ellenzéki pártok élén, míg a Fidesz-KDNP támogatottsága a 2022-es választások óta csökkent.

Az Iránytű Intézet adatai alapján a Fidesz-KDNP jelenleg 27 százalékon áll, ami 2,2 millió szavazót jelent, de ez a szám mintegy 600 ezerrel kevesebb, mint a 2022-es választások idején. Ezzel szemben a Tisza párt 1-1,05 millió szavazót tudhat maga mögött, ami a szavazók 13%-át jelenti. A DK–MSZP–Párbeszéd 5%-os, míg a Mi Hazánk és a Kutyapárt 3-3%-os támogatottságot ért el. A bizonytalan vagy nem szavazók aránya 37%, továbbá 7% azoknak az aránya, akik nem válaszoltak a felmérésre.

A kutatás szerint a Tisza párt támogatóinak több mint fele, 53%-a az ellenzéki összefogás korábbi szavazói közül került ki. A Fidesz előző szavazóinak körülbelül 13-14%-a, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt korábbi szavazóinak 3%, illetve 4%-a váltott a Tisza párt támogatójává. Az intézet szerint a Tisza párt szavazóinak 14%-a korábban nem szavazott, és 7%-uk nem emlékszik, hogy kire vagy egyáltalán szavazott-e. A Fideszre az előző választáson voksolók körülbelül minden huszadik tagja, körülbelül 140 000 fő, most a Tisza Párt szavazójaként azonosítható.