Mianmari vérengzés: Több tucat civil áldozat

Legkevesebb 32 ember vesztette életét a mianmari katonai junta egyik támadásában, amely egy észak-nyugati falut ért, ahol a civilek egy része buddhista kolostorokban lelte halálát. A helyi média szombati jelentése szerint a Szagaing régióban található Mjinmu településen történt az incidens, ahol a katonák két kolostort is megtámadtak.

A támadás hajnalban, váratlanul érte a falut, ahol néhány civil a katonák elől a kolostorokba menekült, de ott érték őket a halálos lövések. Egy helyi védelmi erők képviselője a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a katonák félelmében menekülő civileket ölték meg.

Ez a brutális cselekedet csupán napokkal következett egy másik, közép-mianmari kolostor elleni légicsapás után, amelyben 16 ember vesztette életét. Mianmarban a katonaság 2021 februári puccs óta erőszakos eszközökkel próbálja elfojtani az ellenállást, és a jelenlegi helyzetben a civilek rendkívül sérülékenyek a katonai erőszaknak.

Április végén további erőszakos események történtek, amikor is egy légicsapás során legalább négy ember meghalt és többen megsebesültek. A támadás egy lázadók által ellenőrzött területet ért az indiai határral közel, ahol a bombák egy kórházat is találtak a Csin államban fekvő Mindat városában.

Az Institute for Strategy and Policy - Myanmar nevű független kutatóintézet adatai szerint a junta csapatai már több mint 20 mészárlást hajtottak végre a lakosság ellen. A 2021 februári puccs és 2023 októbere közötti időszakban összesen több mint ötszáz embert, köztük gyerekeket és időseket öltek meg ezekben a támadásokban.