Trump és Harris vitája: Nincs megegyezés a Fox News-os összecsapásról

Donald Trump republikánus elnökjelölt javaslatot tett Kamala Harris demokrata elnökjelöltnek, hogy szeptember negyedikén a Fox News adásában tartsanak vitát, azonban Harris nem fogadta el az ajánlatot.

Donald Trump a Reuters beszámolója szerint szerette volna, ha a vita a Fox News csatornán kerül megrendezésre, amely híres arról, hogy a republikánusokhoz húz. Ezzel szemben Kamala Harris és csapata ragaszkodik az eredeti tervhez, hogy szeptember tizedikén az ABC News műsorán kerüljön sor a vitára. A demokrata elnökjelölt szóvivője, Michael Tyler szerint Trump megijedt, és több vitát szeretne még szeptember tizedike után is, nyitottak az egyeztetésre további viták megszervezéséről. Trump azonban azt állítja, hogy Harris az, aki nem mer szembenézni vele a Fox News-on.

A Reuters szerint az ABC-s vita feltételei hasonlóak lesznek a korábban a CNN-en tartott vitához: nem lesz közönség, és a műsorvezetők megszakíthatják a jelöltet, ha túllépi a neki szabott időkeretet. Trump a saját közösségi média platformján, a Truth Social-on említette, hogy a Fox News vitájának más feltételei lettek volna, például a jelöltek támogatóinak beengedése és a vita Pennsylvaniában való megrendezése.

Kamala Harris az X közösségi platformon közölte, hogy az eredetileg rögzített időpontban és helyszínen vesz részt a vitán, és reméli, hogy ott találkozik a másik jelölttel.

A Demokrata Párt vezető testülete, a Demokrata Nemzeti Bizottság bejelentette, hogy Kamala Harris megszerezte a demokrata konvención szavazati joggal bíró delegáltak több mint felének a voksát, így hétfőn hivatalosan is a Demokrata Párt elnökjelöltjévé válik.

Donald Trump a Truth Socialon közzétett bejegyzésében azt állította, hogy a második elnökjelölti vitát mégsem az eredetileg megállapodott tévécsatornán és időpontban kellene megrendezni. Azt javasolta, hogy szeptember 4-én legyen a vita a Fox News-on, és hogy a szabályok hasonlóak lennének az első vitához, amelyet Joe Biden elnökkel folytatott. Ezúttal azonban „teltházas közönség” előtt zajlana a vita Pennsylvaniában, az egyik csatatérállamban.

Eredetileg két vitát terveztek a kampányban, ebből az egyiket megtartották már június 27-én, amelyen még Joe Biden elnök vett részt. Biden teljesítménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül visszalépett a jelöltségtől és a demokraták Kamala Harris alelnök mögé álltak be. A második vitát az ABC-re tervezik szeptember 10-én. Trump azonban, hogy Biden távozásával az ő idős korának fókuszba állítására épülő kampány alól kihúzták a talajt, elkezdett feltételeket szabni a következő vitához. „Szeptember 4-én látjuk egymást, vagy egyáltalán nem látjuk egymást” – fenyegetőzött ezzel kapcsolatban Trump.

Donald Trump és Joe Biden, valamint választási kampányuk illetékesei tavasszal állapodtak meg a két vita feltételeiről, amelyek szerint a második szeptember 10-én az ABC televízió stúdiójában lenne, a demokraták igénye szerint közönség nélkül. Trump a Fox News hírtelevíziót a republikánusokhoz közel állóként emlegeti, míg a CNN-t és az ABC-t a demokratákhoz közeliként szokták elhelyezni az amerikai médiatérképen.