Kettős öröm és drámai pillanatok a tollaslabda olimpián

Különleges pillanatokat hozott a tollaslabda olimpiai versenyei: Huang Ja-csiong aranyérme és lánykérése, valamint Carolina Marín sérülése miatti feladása mind emlékezetes marad.

Pénteken a kínai tollaslabdacsapat tagja, Huang Ja-csiong aranyérmet szerzett a vegyes párosban, majd rögtön ezután tollasozó párja, Liu Jü-csen megkérte a kezét. Huang és társa, Cseng Sze-vej három évvel ezelőtt Tokióban ezüstérmet nyertek, de most Párizsban a döntőben legyőzték a dél-koreai Kim Vonho és Dzsong Naün párost, így veretlenül váltak olimpiai bajnokká. Az éremátadás után Liu egy csokorral és egy gyűrűvel várt Huangra, és féltérdre ereszkedve kérte meg a kezét. Huang elmondása szerint nagyon meglepődött, mivel csak a döntőre koncentrált, és nem számított arra, hogy lánykéréssel is zárul a napja. A lánykérésre pozitívan reagált, míg Cseng úgy vélekedett, hogy ez az élmény talán még az elvesztett döntőnél is jobb lehetett.

A tollaslabda olimpiai versenyeinek másik drámai eseménye Carolina Marín spanyol játékos elődöntőjében történt. Marín, aki háromszoros világbajnok és a sportág egyik legjobbja, egy rossz leérkezés után megsérült a térde, és bár az első szettet megnyerte, a második játszmában kénytelen volt feladni a mérkőzést a kínai He Ping-csiao ellen. A sérülés után Marín zokogva hagyta el a pályát, és kérdésessé vált, hogy részt tud-e venni a bronzmérkőzésen. Marín korábban térdszalag-sérülés miatt nem tudott címet védeni Tokióban, de az idei elődöntőbe jutása bizonyította, hogy erős visszatérő képességgel rendelkezik. A sérülése miatt azonban He Ping-csiao jutott tovább a döntőbe, ahol a dél-koreai An Szejonggal mérkőzik meg.

A drámai események vasárnap délelőtt folytatódtak, amikor Carolina Marín a női egyes olimpiai döntőbe jutásért folyó meccsen összeesett. A spanyol sportoló, aki a 2016-os riói olimpia bajnoka és többszörös világbajnok, a kínai Ha Bing Jiao elleni mérkőzésen az első játszmát megnyerte, és a másodikban is vezetett, amikor egy fej feletti ütéshez felugrott, de a talajra érkezésnél a jobb térde megbicsaklott. A fájdalmaktól zokogva percekig a földön feküdt, és az orvosi ellátás ellenére is könnyeivel küszködve jelezte, hogy a súlyos sérülése miatt feladni kényszerül a párizsi olimpiát.