Irán és a Hezbollah támadásra készül Izrael ellen

Amerikai források szerint fokozódik a feszültség a Közel-Keleten, és egyre valószínűbb, hogy Irán és a Hezbollah támadást indít Izrael ellen. Az Egyesült Államok megerősítette erőit a térségben, és állampolgárait arra szólította fel, hogy hagyják el Libanont.

Az Axios két amerikai tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a helyi amerikai erőkért felelős tábornok, Michael Kurilla érkezett a Közel-Keletre, ahol előkészületek folynak egy lehetséges izraeli támadásra válaszul. A Pentagon további hadihajókat és vadászrepülőket küldött a térségbe. Kurilla tábornok útját eredetileg az Izrael, Irán és a Hezbollah közötti közelmúltbeli eszkaláció előtt tervezték, de most arra használhatja, hogy mozgósítsa a nemzetközi és regionális koalíciót, amely április 13-án megvédte Izraelt egy iráni támadás ellen. A tábornok több környékbeli országba is ellátogat, köztük Jordániába, amelynek jelentős szerepe volt az iráni drónok elfogásában és engedélyezték amerikai és izraeli repülőgépek használatát légterükben. Az Egyesült Államok reméli, hogy szükség esetén Jordánia ismét segítségükre lesz.

A lap forrásai szerint Irán már a közeljövőben, akár már hétfőn meg fogja támadni Izraelt, megtorolva a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka, Fuad Sukr és a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hanije meggyilkolását. Nem világos, hogy a támadás összehangolt lesz-e, vagy külön-külön hajtják végre az akciókat. Amerikai tisztviselők szerint egyelőre mindkét fél a katonai terveit véglegesítheti, és azok politikai jóváhagyatásán dolgozik.

A BBC információi szerint a Hezbollah már több rakétát is kilőtt Izrael felé, amelyeket a Vaskupola rendszer hatástalanított. Az Egyesült Államok arra szólította fel állampolgárait, hogy azonnal hagyják el Libanont, és hasonló üzeneteket küldtek ki más országok is. Az Egyesült Államok bejrúti nagykövetsége készen áll arra, hogy menedéket nyújtson azoknak, akik hozzájuk menekülnek. A térségbe érkezett brit katonai hajók és szállítóhelikopterek is, amelyek részt vehetnek a mentési munkálatokban.

Izrael közben folyamatosan támadja a Gázai övezetet, ami tovább növeli a térségben a feszültséget. Az Axios szerint a Biden-kormány attól tart, hogy Izrael mellett most nehezebb lesz felsorakoztatni a nemzetközi és regionális hatalmakat, mint tavasszal volt. Szombaton az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden megkapta a kérdést egy újságírótól, hogy Irán le fog-e állni a nyílt háború kirobbanása előtt. Biden nem tudott megnyugtató választ adni: „remélem. Nem tudom.”