Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen, amely szerint a jelentős külföldi finanszírozást kapó szervezeteknek regisztráltatniuk kellene magukat külföldi ügynökként.

A törvénytervezet, amelyet április közepe óta tartó tömegtüntetések kísérnek, előírná, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről kapják, regisztráltassák magukat külföldi ügynökként. A kormányzati elképzelést bírálók szerint a tervezet hasonlít az Oroszországban alkalmazott, másként gondolkodók elleni fellépésre használt törvényhez.

A grúz parlament a jogszabálytervezetet hamarosan harmadik olvasatban is elfogadhatja. Szalome Zurabisvili köztársasági elnök, aki a kormánypárttal konfliktusban áll, ellenzi az elképzelést, de a kormányzó Grúz Álom pártnak várhatóan meglesz az elegendő szavazata a tervezet elfogadásához.

A tüntetők, akik közül sokan európai uniós zászlókat lengettek, "Nemet mondunk az orosz törvényre! Nemet mondunk az orosz diktatúrára!" - kiáltásokkal fejezték ki nemtetszésüket.

Grúzia az Európai Unióhoz való csatlakozásra törekszik, de az Európai Bizottság bővítésért felelős igazgatóságának főigazgatója, Gert Jan Koopman néhány napja aggodalmát fejezte ki a törvényjavaslattal kapcsolatos fejleményekkel kapcsolatban. Koopman szerint a második olvasatban elfogadott átláthatósági törvény jelenlegi formájában elfogadhatatlan, és akadályozhatja az ország EU-csatlakozását.