A Fidesz elsőként adta le a szükséges aláírásokat az EP-választáshoz?

A Fidesz-KDNP pártkoalíció bejelentette, hogy elsőként nyújtotta be a 20 ezer szükséges aláírást az Európai Parlamenti választáshoz a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), amit Menczer Tamás, a párt kommunikációs igazgatója jelentett be a Facebookon.

A választási kampány és az aláírásgyűjtés szombaton vette kezdetét, és a pártoknak 20 ezer ajánlást kell összegyűjteniük az EP-választáson való induláshoz. Ezt a lépést a Fidesz előtt Magyar Péter pártja, a Tisza Párt alelnöke állította, hogy teljesítette, de Menczer Tamás is hamarosan bejelentette, hogy a Fidesz is összegyűjtötte a szükséges aláírásokat.

Magyar Péter, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid a Széll Kálmán téren kezdték meg az aláírásgyűjtést. A Tisza párt EP-listavezetője és a Fidesz főpolgármester-jelöltje egymásnak jókívánságokat küldtek, és viccesen javasolták egymásnak, hogy hagyják abba az orbánozást és a gyurcsányozást. A kézfogásnál jelen volt a 444 is.

Menczer Tamás a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán azt is kiemelte, hogy a pártkoalíció adta le elsőként az európai parlamenti (EP) választáshoz szükséges 20 ezer aláírást a Nemzeti Választási Irodában (NVI), amely hivatalosan nyilvántartásba vette a listát. A kommunikációs igazgató szerint az EP-választás tétje óriási: "Háború vagy béke?!" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy meg kell védeni Magyarország békéjét és biztonságát.

Az NVI az Index megkeresésére megerősítette, hogy hétfő 14 óráig egyedül a Fidesz-KDNP adta le ajánlásait és jelentette be az EP-listáját, elsőként a jelölő szervezetek közül. Egyelőre más jelölő szervezet nem jelentette be EP-listát, és nem adott át ajánlásokat az NVI részére ellenőrzésre. A Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza) ajánlásgyűjtésével kapcsolatban az NVI-nek nincs információja.

A Tisza Párt uniós listáját Magyar Péter vezeti, a második helyen van Dávid Dóra, a harmadik helyen pedig az a Tarr Zoltán szerepel, akit azután rúgtak ki a munkahelyéről, mert felszólalt az április 6-ai, Kossuth téri rendezvényen. Emellett 538 civil jelentkezőből tízet választott ki a párt, akik bekerülhetnek a fennmaradó helyekre. A tíz jelöltből – akikről YouTube-csatornáján Magyar kisfilmeket tett közzé – egyet választhatott ki minden voksoló, és a legtöbb szavazatot begyűjtő hölgy kerül a második helyre. A többiek a negyediktől a tizenkettedik helyig osztoznak a szavazatszámok alapján.

  1. június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon, április 20-án hivatalosan is elindult a kampányidőszak, hétvégi kampányriportunkat itt olvashatja.