A Fidesz-KDNP támogatottsága évek óta nem volt ilyen alacsony

A Fidesz-KDNP támogatottsága csökkenő tendenciát mutat, és évek óta a legmélyebb ponton van, állítja az IDEA Intézet legfrissebb felmérése alapján.

A kutatás szerint, bár a Fidesz-KDNP továbbra is vezeti a pártok népszerűségi rangsorát, a támogatottságuk jelentősen csökkent. A felmérés a Magyar Péter által szervezett április 6-i tüntetés előtt készült, amikor még nem volt ismert, hogy Magyar Péter milyen formában és milyen párttal indul a júniusi európai parlamenti választáson, így a Tisza Párt még nem szerepelhetett a pártpreferenciák listájában.

Az IDEA Intézet szerint a tényleges támogatottságról a május eleji eredmények adnak majd pontos képet, de már most is látható, hogy az „egyéb pártokra” szavazók aránya márciusban 6 százalékra, áprilisban pedig 10 százalékra nőtt, ami legalább félmillió fővel növekedhetett két hónap alatt.

Április elején a Fidesz-KDNP-re a felnőtt népesség csupán negyede, 25 százalék szavazott volna, míg a biztos szavazók körében a támogatottságuk 38 százalékra csökkent, ami hosszú évek óta nem tapasztalt népszerűségvesztést jelent.

A Demokratikus Koalíció (DK) áprilisban is a második legerősebb párt volt a teljes népesség körében 11 százalékos, a biztos szavazóknál pedig 17 százalékos támogatottsággal, míg a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága 5 százalék alá esett a teljes népesség körében, de a biztos szavazók körében még hat százalékon állnak.

Jakab Péter Nép Pártján nevű szervezete a biztos szavazóknál négy, a teljes népesség körében három százalékon áll.

A bizonytalan szavazók aránya április elején nem változott, a felnőtt népesség egyharmada tartozott ebbe a csoportba, akik nem tudták, kire szavaznának, vagy nem akarták ezt elárulni.

Az IDEA Intézet felmérését 2024. március 31. és április 8. között végezte, a teljes magyar weben és közösségi médiában történő adatfelvétellel, önkitöltős online kérdőíven keresztül. A kutatás eredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nézve, figyelembe véve az iskolai végzettséget, életkort, nemet, településtípust és régiót, a minta hibahatára pedig ±2,3 százalékpont.