Új lakónegyed építése a XVIII. kerületben

Budapest XVIII. kerületében, az Erdért egykori pestszentlőrinci fatelepén egy új lakónegyed építése kezdődik meg, amely összesen 665 lakásból áll majd, és a Szemeretelep valamint Miklóstelep határán, közel a Szemeretelep vasútállomáshoz és a pestszentlőrinci temetőhöz valósul meg. Az Alfa Group International ingatlanfejlesztő hajtja végre a fejlesztést, mely háromemeletes sorházakat és társasházakat foglal magában három ütemben.

A projekt körülbelül 100 ezer négyzetméteres alapterületen terül el, és egy családi házas környezetben helyezkedik el, ahol az új épületek a meglévő családi házak mögött, azokkal összhangban épülnek fel. A lakónegyed nem csak lakásokat, hanem kereskedelmi és szolgáltató egységeket, zöldterületeket, játszótereket és közösségi kerteket is magában foglal, valamint az infrastruktúra fejlesztését is tervezik az építkezés során. Az épületek nem egy nagy tömböt alkotnak majd, hanem szellősen rendezik azokat el, a házak közötti zöldterületek három nagy parkot is összekötnek majd.

Az új lakónegyedbe öt irányból lehet majd behajtani, és a tervek szerint a forgalom nagy része a Soroksári útra irányul majd, ami azért furcsa, mert az a közelben sincsen; a ferihegyi gyorsforgalmi út, illetve az Üllői út van a közelben. A lakásokhoz összesen 789 parkolóhelyet alakítanak ki, amelyek közül 500 hely a felszínen, 289 hely pedig a mélygarázsokban lesz elérhető. Ahhoz, hogy elférjen minden kocsi, arra volna szükség, hogy hat lakásra hétnél több autó ne jusson, ami nem tűnik igazán reálisnak.

A XVIII. kerület vezetősége kiemelten kezeli az infrastrukturális beruházásokat és az ingatlanfejlesztők kerületbe való bevonzását. Kőrös Péter alpolgármester a Portfolio 2023-as Építőipar konferenciáján beszélt a „Kerületünk Főutcája” koncepcióról, amelyben a kerületi önkormányzat több mint három tucat fejlesztési területet kínál az ingatlanfejlesztőknek az Üllői út mentén. Ohad Epschtein, az Alfa Group hazai képviselője szerint a tervezéskor figyelembe vették a városrész jelenlegi viszonyait, infrastruktúráját, a közművek kapacitását, és az építkezéssel párhuzamosan az infrastruktúra-rendszerek fejlesztésére is sor kerül, ahol arra szükség van, így a környék ellátása minden tekintetben stabilabb és korszerűbb lesz. A lakásokat a legkorszerűbb energetikai elveknek megfelelően építik, valamint napelemekkel is felszerelik őket, amelyek hozzájárulnak az új lakónegyed fenntarthatóságához.