Másodfokú riasztás heves zivatarok veszélye miatt szerte az országban

A HungaroMet és a Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nzrt. előrejelzése és a Facebook-oldalukon közzétett veszélyjelzés alapján a mai napon több helyen is kialakulhatnak záporok és zivatarok, amelyeket helyenként jégeső és felhőszakadás is kísérhet. Az ország középső és észak-nyugati megyéire másodfokú zivatarveszélyt jeleztek, míg Zala és Somogy megyét leszámítva az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadásokra. Különösen Pest megye nyugati részén, valamint Fejér megye nagy részén van érvényben másodfokú riasztás heves zivatarra.

A HungaroMet reggeli előrejelzése szerint a csapadékzóna az északkeleti területeket is érinteni fogja, így az ország számos részén várható eső, zápor és zivatar. A front mögött délnyugatról a felhőzet szakadozni kezd, és a gomolyfelhő-képződés erőteljesebbé válik, ami délutánra ismét több helyen záporokat és zivatarokat eredményezhet.

Ezeket a zivatarokat helyenként jégeső és felhőszakadás is kísérheti, és estig több helyen akár 10, lokálisan több 10 milliméternyi csapadék is összegyűlhet. A zivatarok környezetében intenzív csapadékhullás (15-25 mm), viharos (60-75 km/h) széllökés előfordulhat, illetve néhol apróbb szemű jég sem kizárt. A front előtt keleti, délkeleti, míg mögötte délnyugati irányú szél erősödhet meg, zivatarok környezetében pedig viharossá fokozódhat. A hőmérsékletek a tartósan felhős, csapadékos északkeleti harmadban 17 és 20 fok között, másutt 21 és 27 fok között alakulhatnak.

Heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég (3+ cm) erősen viharos (80-90 km/h-t meghaladó) széllökés, esetleg felhőszakadás (ált. 20-30 mm, ismétlődő csapadékgócok lokálisan ennél több) is társulhat. A zivatartevékenység – ugyan kevésbé intenzíven, de az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban is folytatódhat.

Szombaton már jobb időre számíthatunk, reggelre mérséklődik, gyengül a légmozgás, és nagy területen kiderül az ég, napközben pedig gomolyfelhős, napos idő várható. Ugyan az ország északi felén helyenként előfordulhat zápor, esetleg zivatar, illetve a délnyugati szél helyenként megélénkül, a délutáni órákban 23, 28 fok várható.