Közel egymillió magyar nem tudja, hogy ez a kór pusztítja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a magasvérnyomással élők száma a világon megduplázódott, Magyarországon pedig a 30-79 év közötti lakosság fele érintett, a nem diagnosztizáltak száma pedig az egymilliót is elérheti. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke szerint a betegség kezdetben tünetmentes, ezért gyakran csak orvosi vizsgálatok során derül fény rá.

A WHO adatai alapján 1990 és 2019 között a magas vérnyomással élők száma 650 millióról 1,3 milliárdra nőtt, és ez a korai halálozás egyik legjelentősebb kockázati tényezője világszerte. Május 17-én a vérnyomásértékek rendszeres ellenőrzésének és a probléma esetén történő kezelésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kedvezőtlen hazai statisztika

Magyarországon a férfiak 56 százaléka, a nők 41 százaléka szenved magas vérnyomásban, de csak 60 százalékuknál diagnosztizálták, és 52 százalékuk kezelteti magát. A WHO szerint, ha a felismert és hatékonyan kezelt esetek aránya megduplázódna, 2040-re 86 ezer magyar életét lehetne megmenteni.

Az optimális vérnyomásérték 120/80 Hgmm, a 140/90 Hgmm felett már magasnak számít, míg a 180/120 Hgmm feletti érték sürgősségi beavatkozást igényel. A magas vérnyomás extrém emelkedése sztrokehoz, szívinfarktushoz, szívritmuszavarhoz, aortarepedéshez, vérzésekhez vezethet.

A legfőbb rizikótényező az életmód

Babai László szerint az életmód a legfőbb rizikótényező, a fizikai aktivitás hiánya, a túlsúly, a túlzott sófogyasztás, a dohányzás, a stressz, a rendszeres alkoholfogyasztás mind hozzájárulnak a magas vérnyomás kialakulásához. A belgyógyász azt javasolja, hogy már 30 év felett évente ellenőriztessük vérnyomásunkat.

A magasvérnyomás betegség nem gyógyítható, csak kezelhető állapot, de kezdeti stádiumban a 140-150-es szisztolés értéket még vissza lehet fordítani. A dietetikusok alacsony zsírtartalmú élelmiszerek, tejtermékek, húsok fogyasztását, a vörös húsok, a feldolgozott élelmiszerek mellőzését javasolják.

Elfuthatunk a betegség elől

Azok számára, akiknek magas a vérnyomása, heti 150 perc közepes intenzitású aerob mozgás javasolt, például kocogás, futás, kerékpározás, úszás, tenisz, kosárlabda, futball. A haspréssel járó erősítő, súlyzós edzések kerülendők. A rendszeres testmozgás a kóros állapotok kialakulásának megelőzésére az egyik legfontosabb faktor.

A Mozgás Receptre program célja a kardiovaszkuláris betegségek, magasvérnyomás előfordulásának jelentős csökkentése mozgásterápia segítségével, valamint az egészséges életmódra való áttéréshez nyújtott tanácsok.